Sockerdricka i systemet

2010-04-15 13:09:51
Offensiv frågade Patrik Ol­ofsson, ordförande i Handelsklubben på Lagena, som i somras strejkade mot att låta inhyrda ta öv­er efter uppsagda, om vad han tycker om avtalet.

Om lönerna:
– Jag förstår varför Svensk Handel [d v s arbetsgivarna] har stoppat in litet mer pengar och ändå ser så glada ut. De har inte behövt ge efter på någonting.

Om bemanningsfrågan:
– Vi har fått ännu en institution (en skiljenämnd) utan regel­ändring som antagligen ska be- kräfta vad vi redan vet, att LAS inte längre skyddar mot någonting. Om GS säger att de hällt si­rap i processen så har Handels [med sin förenklade variant direkt från lokal förhandling till skiljenämnd, utan central förhandling] bara hällt sockerdricka i systemet.

Om medlemmarnas reaktioner:
– Bemanningsfrågan är så diffus, det kommer att dröja ett tag innan reaktionerna kommer.

Vad gör ni nu, förutom att bilda opinion med föredrag och Jobbupproret?
– Ja, vi ska förstås hänga på lå­set för att testa vad bemanningsavtalet är värt genom en lokal för- handling som sedan kan gå till skiljenämnden. Här har vi sen län­ge 30 inhyrda varje dag. Så då bor-de de som har återanställningsrätt få komma in i stället.

Intervju: Arne Johannson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!