Södertälje: All sjukvård till salu

2007-06-27 12:17:55
Södertälje sjukhus är till salu liksom hela samordningen av sjukvården i Södertälje, Nykvarn och Salem, om landstingsmajoriteten (högeralliansen) får som de vill. I sådant fall blir det första gången någonsin som hela vården inom ett geografiskt område privatiseras.

Det handlar om alla vårdkedjor, hela äldresjukvården, psykiatrin och primärvården. Här ingår att Södertälje blir landets andra privata akutsjukhus.
Dessutom kan det bli aktuellt att röntgenkliniken på sjukhuset knoppas av till ett privat företag.

Inget blir bättre

”Det är inget som blir bättre om det blir privat och har man väl tvingat igenom en privatisering finns det ingen ångervecka”, säger Monica Wessman till Svenska Dagbladet 14 juni när hon sitter i väntrummet på akuten.
”Vi är vana vid att ifrågasättas eller att vara nedläggningshotade och visst har det gått rykten om att den nya majoriteten vill privatisera sjukhuset men någon information har vi ju aldrig fått. Därför känns det här odemokratiskt och ett abosolut krav måste ju vara att vi får vara med i den fortsatta processen”, säger Kajsa Giesecke, chef för anestesikliniken, till samma tidning.
Att just röntgenkliniken kan säljas kommer inte som en överraskning. Den levererar vinst och det är ofta de avdelningarna som lockar till sig privata köpare.

Vill bara tjäna pengar

Personalen på röntgenkliniken är (enligt LT, Länstidningen i Södertälje, 15 juni) positiva till att själva ta över verksamheten, men de är kritiska till att ett stort bolag med vinstintressen ska driva den.
Undersköterskan Gudrun Örnesved känner folk som arbetar på sjukvårdsenheter som drivs av privata företag och hon säger till LT att: ”De har det tufft”.
Även röntgenläkaren Klas-Göran Gravander har erfarenheter från privat drift och personalkooperativ från sin tid på Sabbatsbergs sjukhus.

”Skrämmande”

”Det är skrämmande om profitintresserade externa bolag, som vill stoppa vinstpengar i egen ficka, tar över. Det blir en dålig vård som ingen känner sig hemma i”, säger Klas-Göran Gravander till LT.
Enligt uppgifter har bland annat Capio sjukvård i Norden visat intresse att driva sjukvården i Södertälje, samma bolag som äger S:t Görans sjukhus.
Alliansens landstingsråd har varit på besök till Capios sjukhus i Spanien, så med all säkerhet är det ett av de bolag som vill ta över mer vård från landstinget.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!