Solidaritet med EU-migranter

2015-01-21 15:33:49

foto: Enzo Costa
EU-migranterna utnyttjas, skuldbeläggs och lever ofta under fruktansvärda förhållanden.

När temperaturen återigen sjunker under nollan är situationen desperat för de EU-migranter som har flytt undan fattigdomen och misär i framförallt östra Europa. Men kyla är ingenting jämfört med vad som hotar många på hemmaplan.

Ett exempel (som också Expressen har skrivit om) rapporterar Facebook-sidan ”Insamling för hemlösa EU-migranter i Högdalen”:
”För några år sedan kidnappades en rumänsk ung kvinna och såldes som sexslav i Italien. I desperation hoppade hon ut ur kidnapparnas bil i farten och blev överkörd av bilen bakom, hon avled av sina skador. Varken Rumänien eller Italien ville ta kostnaderna för transporten av kroppen och hennes föräldrar har nu en skuld på 40 000 kronor. Detta är anledningen till varför föräldrarna nu befinner sig i Sverige. För cirka en vecka sedan kidnappades lillasystern till den avlidna kvinnan, 15-åriga Denise, som är med sina föräldrar i Sverige. Kidnapparna hade för avsikt att transportera henne ut ur landet och utsätta henne för trafficking.”

Flickan är lyckligtvis fri från människohandlarna men med sådana historier är det inte svårt att förstå att den bitande kylan är bättre än svält, människohandel med mera. Med fortsatt ekonomisk kris och fortsatt ekonomiskt krig mot de fattiga i Europa dröjer det nog inte länge innan fattiga föräldrar i allt större utsträckning får sällskap av sina barn.
I Luleå inträffade i december en fasansfull händelse när en rumänsk kvinna tvingades föda sitt barn i sin bil i minusgrader. Familjen hade på kvällen åkt till sjukhuset men inte hittat eller släppts in via akutingången. De knackade desperat på fönsterrutor men blev inte insläppta av personal som såg dem.
Till slut uppfattade någon allvaret i situationen och hjälpte till att förlösa barnet i bilen, men då hade kvinnan redan försökt trycka tillbaka barnet två gånger och barnet var mycket medtaget, blått och hade andningssvårigheter.
Efter att ha återhämtat sig på sjukhus i några dagar tvingades kvinnan skicka tillbaka sitt barn till Rumänien, i rädsla för att barnet skulle omhändertas av sociala myndigheter. Hos släktingarna i Rumänien damp det samtidigt ned en räkning på 43 000 kronor från Norrbottens läns landsting.
Till skillnad från politiker och myndigheter har dock solidariteten växt på gatorna. Rasistiska attacker är vanliga, men än större är viljan att hjälpa. Offensiv har tidigare berättat om hur solidaritetsaktivisters uppmärksammande av situationen i media tvingat Luleå kommun att öppna ett härbärge för EU-migranterna.

Arbetet har dock skett mycket långsamt och motvilligt. Det första tillfälliga boendet hade bara madrasser och inga lampor. När allt fler samlades och i brist på plats sov i källare, trappuppgång etcetera flyttades härbärget till en ny tillfällig lokal. Till den lokalen följde först inga madrasser med utan folk sov direkt på golvet. Där finns också bara ett rum som delas av män och kvinnor, vilket fått till följd att kvinnor inte har varit trygga och känt sig tvingade att fortsätta sova i kalla bilar.
Inom kort kommer Sveriges kommuner och landsting (SKL) att samla till en konferens om hur kommunerna ska hantera situationen och regeringen ska tillsätta en ”nationell samordnare” i februari. I vilken mån fattiga EU-migranter får hjälp av detta avgörs helt och hållet av vilken press som kan sättas underifrån från en solidaritetsrörelse som behöver enas med alla som kämpar mot ökade orättvisor. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!