Solidaritet med textilarbetarstrejk och ockupation i Taiwan

2012-07-24 18:29:29


Protest på Taiwans representationskontor i Stockholm.

300 textilarbetare i Taiwan har strejkat och ockuperat sin fabrik i över en månad. Måndagen den 23 juli fick de stöd av en protest vid Taiwans representationskontor i Stockholm.

Under parollen ”solidaritet med de strejkande i Hualon” deltog demonstranter från Rättvisepartiet Socialisterna, Socialist Action (anhängare av CWI i Hong Kong), CWI Taiwan och Chinaworker.info.

De 300 textilarbetarna i Hualon Corporations fabrik i Miaoli County, Taiwan, inledde strejken den 6 juni. Sedan dess har de ockuperat fabriken. De kämpar för att få ut löner och pensioner företaget inte betalat ut sedan mer än 10 år tillbaka.
Under de senaste 15 åren har ägarna till Hualon genomfört ständiga attacker. 1997 slutade bolaget att höja lönerna. 1999 upphörde arbetarnas årliga bonus. I oktober 2001 började ledningen att sänka lönerna.
Arbetarna försökte sedan att organisera sig, men förråddes av strejkbrytare. En kvinnlig arbetare och ledare begick självmord på grund av trycket från ledningen. Självmordet var ett allvarligt bakslag för arbetarrörelsen i lokala fabriker. ”… Efter att Chiu [arbetarledaren] pressats till döds vågade ingen att sticka ut och slå tillbaka …” säger en kvinnlig textilarbetare.
Tre år senare, 2004, skär företaget åter ner lönerna med 30 procent. Under 2008 attackerade ledningen igen och krävde att arbetarna ökade produktionen till 130 procent för att få 100 procents lön. Det visade sig att hälften låg under den lagstadgade minimilönen.

Det var inte förrän arbetarna nyligen återtog kontrollen över facket som de vågade ta strid.
De flesta arbetare i Hualon är kvinnor och runt 50 år gamla. Deras arbetsförhållanden är ofattbart dåliga. Alla tvingas jobba övertid, en del fick flytta hundratals 40 kilo tunga buntar av garn. 12 timmars arbetsdag är genomsnittet för att uppfylla 130 procent produktivitet, och de har bara tre dagar ledigt per månad.
Efter en påstådd konkurs köptes fabriken av vice ordföranden i kommunstyrelsen. Ledningen försöker sälja maskiner och mark för att betala sina skulder, men arbetarna får ingenting. Den direktör som gick i konkurs lever lyxliv och sägs ha startat en annan garnfabrik i Vietnam.

Den 25 juni reste de 300 arbetarna till huvudstaden Taipei för att protestera mot att regeringen inte ingripit, men fick inget svar. Den 26 juni blockerade arbetarna den tidigare direktörens villa. Arbetare attackerades brutalt av polisen utanför villan, och några studenter som var där för att ge stöd skadades. Arbetarna fortsätter ockupationen för att stoppa att maskinerna flyttas ut.
Den 22 juli kom textilarbetarna för andra gången till Taipei från Miaoli, 100 km bort, för diskussioner. Det var ett offentligt möte arrangerat av CWI Taiwan och andra grupper. 43 personer deltog på mötet, de flesta ungdomar eller studenter. Åtta arbetare deltog, två män och sex kvinnor, varav två fackliga företrädare. Det var den 47:e dagen av deras strejk, och de talade om sina kamperfarenheter från dagar av protester och förhandlingar med cheferna och regeringen.

På Stockholmsprotesten inne i Taiwans representationskontor (de facto ambassad) krävde demonstranterna ”Förstatligande av Hualon för att rädda arbetarnas jobb och rättigheter”. På plakaten stod bland annat ”Taiwans regering stöder korrupta chefer!”
Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna, överlämnade ett protestbrev till en representant på kontoret.

Den 20 juli fick Hualonfacket ett samtal från den lokala åklagaren, som sa ”för inte liv om det här internationellt.” Syftet var naturligtvis att tysta arbetarna. Men kampmoralen hos arbetarna bara uppmuntrades av hotet från regeringen, eftersom de förstod att regeringen redan var pressad av den internationella solidaritetskampanjen som inletts bara några dagar tidigare.
Men än är det arbete vi gjort långt ifrån tillräckligt. Åklagarens hot innebär att vi måste anstränga oss mer för att mobilisera arbetare och ungdomar internationellt för att stödja arbetarna och slå tillbaka provokationen från den kapitalistiska KMT (Nationalistpartiet) regeringen.
Solidaritet, kamp fram till seger!
Zhang Shujie

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!