Solidaritet och aktivt stöd till palestiniernas kamp för asyl i Malmö

2015-10-14 13:34:25

foto: Mattias Bernhardsson
Polisen rev våldsamt ned palestiniernas tält, men kampen fortsätter.

Det är lördag kväll i Malmö, två dagar efter att polisen brutalt har rivit ner palestiniernas tält. De har byggt upp vindskydd och fortsätter att protestera för att få uppehållstillstånd.

På andra sidan gatan är palestinierna från Irak. Hälften har fått sina uppehållstillstånd och de räknar med att resten får det i veckan. Men för att inte bli blåsta stannar de kvar tills alla har fått sina papper. De börjar prata om hur de andra ska göra för att lyckas få sina papper. De har Migrationsverket vägrat bemöta som grupp.

De sitter runt en liten eld för att värma sig. Nästan alla är från Gaza. En är journalist och två är från PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse). En av dem visar upp en bild där han står tillsammans med Leila Khaled (medlem i PFLP). De är alla  ungdomar.

Runt elden diskuteras det hett om den nationella frågan om Israel-Palestina, strategi för ett stopp på konflikten samt vad en socialistisk organisation är.

En person som kommer och hälsar på dem börjar diskutera varför de inte får asyl medan afghaner får. De tystar ner honom och till slut tvingas han gå då han har förstört stämningen.

– Vi har alla tagit oss till Sverige och riskerat våra liv. Det som saknas är att vi ska börja vända oss mot andra flyktingar, säger en av dem.

Men det som diskuterades mest var polisens agerande under torsdagen den 8 oktober och vad de ska göra den kommande tiden.

Polisen rev på torsdagen ner deras tält och de som protesterade mot det fick ett våldsamt bemötande från polisen. En äldre kvinna med krycka försökte de brotta ner, men ungdomarna ställde sig mellan henne och polisen. Polisen grep flera och försökte få dem att erkänna brott, utan att de visste om sina rättigheter.

Palestinierna har bestämt sig för att fortsätta kämpa. Nu planerar de en protest utanför kommunhuset. Då ska de också dela ut flygblad för att försöka nå allmänhetens stöd.För de sitter fast och kan inte utvisas. Samtidigt får de inte stanna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!