Sommarläger inför het höst

2012-08-15 11:07:36

foto: Sebastian Olsson
Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger var en kombination av stormöten, seminarier, workshopar, sport, lek och bad. Här talar Minela Mahmmutovic.

– Den spanska krisen måste ses som en del av en global kris för hela den kapitalistiska systemet. Det handlar inte bara om Europa. I USA saktar ekonomin in och Kinas inbromsning kommer att få stora effekter för många av världens ekonomier, inledde Juan Moratalla från Spanien på stormötet ”Krisen i Europa” som inledde RS/Offensivs sommarläger 11-14 augusti.

Här är några glimtar från diskussionerna under lägrets två första dagar.
– I Spanien är 5,6 miljoner arbetslösa, varav hälften är ungdomar. Det pågår en social katastrof i landet. Ändå är högerregeringens medicin ännu mer åtstramningar, för att rädda spekulanternas och bankdirektörernas pengar medan ekonomin rasar, berätade Juan..
– Men samtidigt växer en radikalisering och det blir allt mer protester, vilket syntes i massdemonstrationer runt om i landet den 19 juli. I Madrid marscherade 800 000 och i Barcelona 400 000. Protesterna sammanförde gruvarbetarnas militanta kamp med andra fackföreningar, arbetare, studenter, indignados-rörelsen m fl. Nästa mobilisering blir en generalstrejk den 15 september, fortsatte  Juan.
Per Olsson från Offensivs redaktion breddade perspektivet och visade att de inte bara är ekonomisk och social kris, utan även en djup politisk kris för det politiska etablissemanget.
Efter diskussioner och välbehövlig siesta med bad följde fyra olika seminarier på kvällen. Marx bok Kapitalet, ”Den nya klasskolan”, begränsande könsroller samt ”Vårdnedskärningarna och Doroteaockupationen” stod på dagordningen.

Under ett av seminarierna på sommarlägrets andra dag diskuterades Frankrike på 1930-talet och varför arbetarklassen inte lyckades ta makten.
Efter Katja Raetz inledning nämndes, under diskussionen, bl a hur 30-talet var revolutionernas och kontrarevolutionernas årtionden där arbetarna hade chansen att ta makten vid flertalet tillfällen men årtiondet slutade istället med ett av värdens största blodbad. Andra världskriget.

Raymond Ohlsson höll i seminariet Vem behöver kärnkraft där katastrofen i Fukushima och de massiva protester som ledde till att alla reaktorer i hela Japan har varit avstängda i en tid. I diskussionen efteråt kom flera viktiga punkter upp, bland annat att en av USA:s ursäkter till militära insatser i Mellanöstern har varit misstankar om ”smutsiga bomber”, samtidigt som USA själva producerar massivt radioaktivt avfall genom kärnkraft.

Stormötet på söndagkvällen handlade om antirasism och asylkamp där Minela Mahmutovic från Göteborg poängterade att antal flyktingar har fördubblats de senaste åren och hur 63 procent av alla flyktingar hamnar i Pakistan, Iran och Syrien. Hon pratade även om fort Europa och den allt hårdare bevakningen över flyktingar som kommer till Europa och hur högerextrema partier har kommit in i många regeringar, t ex Gyllene gryning i Grekland och Jobbik i Ungern.
Camilo fortsatte sedan att berätta om rasismens ursprung och RS långa tradition med antirasismkamp där våra erfarenheter är viktiga för att kunna bygga upp antirasistisk rörelse. Han fortsatte att berätta om demonstrationen mot Nationaldemokraterna på Kortedala torg och vikten av mobilisering för spridning av vår politik.
Mattias Bernhardsson avslutade inledningen med att berätta om Asylrörelsen stora mediauppmärksamhet under Pride och Asylforum. Han fortsatte sedan med att berätta om det ökade polis­våld och repression som Asylrörelsen möter. Mattias avslutade med att prata om de asylsökandes inspirerande kamp i Boden.

RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!