Sommarlägret – en politisk fullträff

2007-07-11 13:04:58
Elevkampanjens och Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger blev en succé. Bad, volleyboll, brännboll och balansgång på lina trots dåligt väder. På kvällarna grillning, bastubad och filmvisningar. Lite regn överröstades utan problem på stormöten och seminarier där den politiska nivån var på topp.

– Haninge är som en miniatyr av allt som sker runt om i landet, inledde Lina Thörnblom, Elevkampanjens ordförande och kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge det första stormötet om högerregeringen tillsammans med Per-Åke Westerlund, RS ordförande.
– Det är viktigt att vårt parti växer, men vi vill ha med fler fackföreningar, organisationer och partier till protestdagen den 18 september.

Internationella gäster

Årets sommarläger med RS och Elevkampanjen var något molnigare än vanligt, men lystes upp inte minst av våra internationella gäster.
Från Brasilien kom Mariana Cristina och Marcus Kollbrunner, som sedan två år bor och arbetar för CWI i São Paulo. Onsdagens stormöte hölls av våra brasilianska kamrater, med avrundning av Offensivs redaktör Arne Johansson, där den politiska utvecklingen i Latinamerika diskuterades. Av Mariana Cristina bjöds även ett seminarium helt ägnat åt Brasilien.
På seminariet om arbetarkampen i Polen gavs direktrapporter från vår polska kamrat Kacper Pluta. I ett inlägg på HBT-mötet (HBT = homo-, bi-, transpersoner) kunde vi även få höra om det radikala gruvarbetarfacket i Polen som med parollen ”Gruvarbetare kan också vara bögar” deltog och försvarade Prideparaden i Warszawa i maj.
Tinette Schnatterer från Tyskland berättade om arbetarpartiet WASG, telekomarbetarnas strejk och G8-protesterna på ett seminarium om arbetarkampen i Tyskland.
Bland de internationella gästerna hade vi även Robert Bechert från England, som jobbar för CWI:s internationella sekretariat. Han höll på fredagen i stormötet ”Afrika – en socialistisk väg framåt”, samt ett annat seminarium om Frankrike under Sarkozy.
Nya, unga och gamla medlemmar från hela Sverige höll en rad seminarier och stormöten på hög politisk nivå om bland annat fackligt arbete, aborträtten, dialektisk materialism, Palestina, Iran samt Kina.
Till debatten om miljöpolitik sjukanmälde sig moderata ungdomsförbundets representant. Istället fick det bli en saklig och argumenterande inledning av Joel Eriksson med diskussion. Men till debatten om ”Hur stoppa sverigedemokraterna” dök liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso upp. Tyvärr verkade dock Frida, som personligen engagerat sig i flyktingfrågor, mer vara inställd på ett nätverksmöte än på att debattera.

Debattovillig luf:are

Istället för att svara och debattera försökte hon undvika alla frågor om sambandet mellan det ökade stödet för exempelvis sverigedemokraternas rasism och den politik som regeringen och folkpartiet står för, till exempel invasionen av Irak och en politik som ökar alla klassklyftor. Något som hon felaktigt uppfattade som att vi skulle anklaga henne personligen för att vara rasist.
Mycket uppskattat var den sparkade fackklubbsordföranden Per Johanssons deltagande på lägret, där han berättade om Arbetsdomstolens klassdom och även tackade RS för stödet till sin och Seko klubb 119:s kamp.
Det sista stormötet om ”Rättvisepartiet Socialisterna och veckotidningen Offensiv 10 år”, med Ulrika Waaranperä och Per Olsson på redaktionen, fick avsluta lägret.
– Världen är inte längre mogen för revolution, utan övermogen! Marx ord om att ”arbetarna har inget att förlora annat än sina bojor, men en värld att vinna” är lika sant idag som när de skrevs 1848, sa Per Olsson.

Rejält bidrag till kampen

Insamlingen gav dryga 20 000 kronor, ett klart besked om kampviljan på lägret.
Sista kvällen var det middag kring långbord där Frank Pettersson höll tacktalet och avrundade RS och Elevkampanjens sommarläger. Efter middagen var det som vanligt fest och uppträdanden av Kim Talman som imiterade kända personer, Anneli Brusved och Sven-Mikael Nyström som dedikerade låten ”Devil in disguise” till Fredrik Reinfeldt och Marcus Kollbrunner som sjöng Victor Jaras ”Preguntas por Puerto Montt” och rappade låten om Rättviselistan 1995.
Tack för denna gång elevkampanjare, partikamrater och sympatisörer. Jag hoppas att vi ses nästa på sommarläger, och innan dess: protestdagen den 18 september, RS kongress i november, vinterlägret och alla andra tillfällen då vi samlas till kamp och till utbyte av lärdomar och erfarenheter!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!