Sossarnas omvändelse under galgen

2006-07-25 19:45:00
Nu försöker socialdemokraterna rycka åt sig initiativet i badhusfrågan. Lennart Holmlund (s) gör ett utspel och försöker att framstå som simsportens bästa tillskyndare. Detta genom att lova en 50-meters bassäng i det nya badhuset. Men detta är verkligen en omvändelse under galgen.

Andra partier, bl a Rättvisepartiet Socialisterna, förespråkade en 50-meters bassäng redan före valet 2002. Att (s) nu, sist av alla, förespråkar en 50-metersbassäng borde innebära att partiet övergett sina planer att bygga ett badhus på kajen. Om så är fallet är detta en verklig seger för oss som kämpat för parker, promenadstråk, utomhusscen och kafeér på Kajen (på området mellan broarna) istället för skrytbyggen som bildar en barriär mellan umeborna och älven.

Holmlund på kollisionskurs med umeborna

Skälet till sossarnas omsvängning är att partiet hamnat på total kollisionskurs med umeborna i denna fråga. Under lång tid fanns det bara ett alternativ för sossarna – badhuset bara skulle byggas på Kajen. Detta alternativ var också länge favorit hos partierna i den borgerliga alliansen (m undantagna). Och Vänsterpartiet vågade inte ta ställning för något som kunde reta (s) så därifrån kom ingen hjälp vad gällde att rädda Kajen och ungdomarnas Hamnmagasin.

Orsaken till utspelet från (s) är det kraftfulla agerandet från partier, organisationer och privatpersoner. Argumenten för en stor vattenyta (50-meters bassäng) i det nya badet, och mot Kajen som plats för ett nytt badhus, har funnits – hela tiden. Faktiskt ända sedan frågan började diskuteras för ca två år sedan. Så det är inte några nya argument som ligger bakom sossarnas sena omsvängning. Det är ren och skär valtaktik. Trycket att bevara Kajen blev för stort under våren, med en allt tydligare opinion, både mot en placering av badhuset på kajen och för en större vattenyta. Så sossarna blev rädda att sjunka som skeppet ”Titanic” i badhusets vatten. Därav Holmlunds försök att spela jultomte i sista sekund. Men utspelet är för sent och för oklart.

Näringsidkarnas behov viktigare än umebornas

Det är nämligen fortfarande inte umebornas behov som Holmlund sätter på första plats. På presskonferensen hävdar han att ”flera näringsidkare signalerat att de ser ett mervärde i en placering av badet i centrum”. Men, ska det nya badet klara 400 000 besök per år (som tanken är) så bör det ligga där folk från hela Umeå, och även från grannkommunerna, lätt kan ta sig både med buss och med bil. Och då ligger Nolia eller Nydala bra till. Men Holmlund fortsätter att lyssna till de kapitalstarka vad gäller placeringen. Rättvisepartiet Socialisterna menar istället att alla umebor ska ha lika rösträtt. Placeringen av nya badhuset, som kan komma att påverka utformningen av Umeå för generationer framåt, borde avgöras i en lokal folkomröstning. Till detta säger emellertid Holmlund ett gällt nej. Får Holmlund som han vill kommer frågan inte heller att beslutas av det direktvalda kommunfullmäktige. Istället vill han att beslutet ska tas av en liten krets kommunalråd och byggherrar/hotellägare. Umeborna ska fortfarande hållas utanför beslutsprocessen

Inget skrytbygge

Rättvisepartiet Socialisterna har länge varit för en 50-meters bassäng. En stor vattenyta gynnar inte bara simsporten utan även övriga badare då det blir fler motionsbanor. Till detta kan läggas en enklare ”mobil” äventyrsdel, och Umeå får ett bra och allsidigt badhus. För att öka antalet besökare behövs inget skrytbygge. Men inträdet till badet måste hållas nere. Och kommunikationerna till badet måste vara goda – även för andra än hotellägare i Umeå centrum.

Jan Hägglund
Ingrid Eriksson
Frank Pettersson

Rättvisepartiet Socialisterna
i kommunfullmäktige

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!