Spanien: ”Det påminner om ett inbördeskrig”

2012-08-26 13:54:53


Juan Aranda Moratella.

– Gruvarbetarna i Asturien och León är ute i en obegränsad strejk sedan två månader. De har byggt barrikader på motorvägar och försvarat sig med hemgjorda raketer.
Juan Aranda Moratella från Socialismo Revolucionario (CWI i Spanien) underströk allvaret i kampen under sitt besök på Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger.

– Gruvarbetarna är i dagliga sammanstötningar med polisen i något som påminner om ett inbördeskrig. Det massiva stödet för arbetarna visades när hundratusentals möttes upp när deras tre veckor långa marsch nådde Madrid i mitten av juli.

– Nu har också transportarbetare anslutit sig till gruvarbetarnas kamp. Det som händer nu är den viktigaste kampen i Spanien på mycket lång tid, sa Juan Aranda Moratella.
Själv kom han i kontakt med CWI för två år sedan, via medlemmar i Grekland. Han kommer från Albacete i Castilla La Mancha, där hans familj varit aktiva i kommunistpartiet och fackföreningsfederationen Arbetarkommissionerna.

I hemstaden var han aktiv i en kulturorganisation för ungdomar som bland annat drev feministiska och antirasistiska krav. Under studier på universitet i Valencia gick han med i Izquierda Unida (IU, Förenade vänstern) och därefter i CWI.
Just nu är han aktiv i Barcelona, där Socialismo Revolucionario främst har aktiviteter i Ballalona, en gigantisk förort norrut. De driver kampanjer mot rasism och är aktiva i kommittéer för Indignados, den ungdomsrörelse som med start i fjol genomförde torgockupationer och demonstrationer.
Inspiration till fortsatt kamp kommer också från Andalusien. Där har borgmästaren i staden Marinaleda, Sánchez Gardillo, lett en rad massaktioner tillsammans med lokala lantarbetarfack. De har bland annat gått in på stormarknader för mat och tagit med mat ut till hungrande fattiga. I Marinaleda har polisen avskaffats och en rad arbetarkooperativ startats.

Juan Aranda Moratella berättade också att högerregeringen utöver de stora ekonomiska nedskärningarna planerar politiska kontrareformer. Redan har rätten till abort kraftigt begränsats, liksom rätten till sjukvård för invandrare. Nästa steg är att regeringen vill återinföra kristendom som ett skolämne.
Men bland arbetare och ungdomar råder vänstervindar. IU har 20 procent i en del opinionsmätningar och inom fackföreningarna finns ett enormt tryck för en ny generalstrejk. CWI i Spanien går framåt och är optimistiska om att ta nya steg.

Intervju: Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!