Spanien: Nu väntar generalstrejk 8 juni

2010-05-26 15:10:59
Nyligen tog den spanska regeringen beslut om ett nytt tufft sparkrav som innebär en lönesänkning på fem procent för offentliganställ­da, en frysning av statliga pensioner, samt en frysning av löner från 2011.
Totalt handlade det om ytterligare nedskärningar på 15 miljarder euro, utöver de redan tidigare beslutade 50 miljarderna.

Åtstramningarna på 15 miljarder euro under de kommande två åren var inga plåster på såren för spanjorerna och torsdagen den 20 maj  protesterade offentliganställda.
De fackliga centralorganisationerna Confederación Sindical de Comisiones Obreras (CCOO) och Unión General de Trabajadores (UGT) har gemensamt utlyst en generalstrejk till den 8 juni mot sparkravet.
Spaniens premärminister, socialdemokraten Jose Luis Rodriguez Zapatero, har fått hård kritik för sin politik, men det är nu som hans eg­en väljarkår på allvar börjar vända sig emot honom.
Zapatero försvarar sin arbetarfientliga politik med argument om att han inte tänker på sin egen framtid utan på Spaniens framtid.

Men situationen i Spanien med en arbetslöshet på över 20 procent och en ungdomsarbetslöshet på 44,5 procent talar sitt tydliga språk.
Detta tillsammans med regeringens svar visar på behovet av att arbetare och unga fortsätter mobilisera till strejker och massprotester mot regeringen och kapitalismen.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!