Spanien: Politiskt dödläge och nio månader utan regering

2016-10-12 17:50:18
De etablerade partiernas oförmåga att bilda regering har spätt på folkets befogade skepsis mot tvåpartisystemet. Socialdemokratiska PSOE och högerpartiet PP som alternerat vid makten ända sedan återgången till demokrati, efter diktatorn Francos död 1975, är kraftigt försvagade. 

En rad korruptionskandaler i PP har minskat förtroendet och skadat partiet, men har inte påverkat PP negativt i samma utsträckning som PSOE som har underminerats efter år av nyliberala attacker på välfärdssystemet. Om varken PSOE eller PP lyckas bilda en godkänd regering innan den 31 oktober utlyses återigen nyval till december och frågan är om PSOE överhuvudtaget är kapabla att överleva ytterligare ett nyval. Ett redan omskakat och splittrat PSOE står nämligen sedan lite mer än en vecka tillbaka utan partiledare. 

Att PP har en relativt stark ställning i jämförelse med PSOE och att PSOE är splittrat innebär ett övertag för PP som kan komma att pressa PSOE ännu längre högerut. 

Spaniens ekonomi är inte längre i fritt fall, men återhämtningen går långsamt. Arbetslösheten är fortfarande näst högst i Europa efter Grekland, och även om det har blivit något bättre är många av de nya arbetena som har skapats i regel osäkra och dåligt betalda. 

Efter en tid med stora politiska rörelser har stämningen och medvetenheten svalnat då mycket av kampen har flyttat från gatan och in i parlamentet. Unidos Podemos, den valplattform som bildades mellan Podemos och Izquierda Unida inför nyvalet, fick inte alls den valframgång som opinionsundersökningarna förutspådde och folket är trötta på den eviga valrörelsen.  

Den engagerade, demokratiska vitala antikapitalistiska rörelse som blev så stor efter den ekonomiska krisen behöver få en nytändning. Det är hög tid att fortsätta mobiliseringen på skolor, arbetsplatser, i bostadsområdena och på gatan. 

PP är på väg att införa ett extra inträdesprov för elever, vilket liknar det som fanns under Francotiden och som var ämnat att fungera som ett extra filter för att hålla fler utanför utbildningssystemet. 

Spaniens största elevorganisation har utlyst generalstrejk den 26 oktober till försvar för skolsystemet och för allas rätt till bra utbildning. Strejken har stöd av flera lokala lärarfack och föräldraföreningar. Kanske kan strejken och studentrörelsen bli en gnista som får igång nya sociala rörelser efter en lång tid av stiltje. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!