Spaniens pensionärer revolterar

2018-03-21 13:11:02


Hundratusentals tog till gatorna med krav på värdiga pensioner och ett stopp på högerpolitiken.

“Tjuvar, ni stjäl våra pensioner!” och “Pengarna finns, i bankirernas fickor!” var några av de slagord som skreks under de enorma demonstrationerna för värdiga pensioner som hölls i Spanien och Katalonien lördag den 17 mars.

Hundratusentals var de pensionärer som, tillsammans med tusentals ungdomar, arbetare och studenter runt om i den spanska staten, tog till gatorna för att kräva anständiga pensioner. 200,000 beräknas ha deltagit i Bilbao, en kvarts miljon i Madrid och 400,000 i Barcelona.

Pensionärerna är en av de fattigaste grupperna i den spanska staten: 38 procent av dem lever under fattigdomsstrecket.
Protesterna utlöstes av den så kallade ”höjning” av pensionerna på 0,25 procent som den sittande borgliga PP-regeringen med stöd av Ciudadanos har infört. Samtidigt har kostnaderna för basvaror ökat med runt 8 procent och priset på el och gas har stigit med 12 respektive 10 procent. De låga pensionerna läggs till alla de nedskärningar som under många år har urvattnat hela välfärdssystemet.
Ilskan i protesterna är riktad både mot den sittande PP-regeringen och mot det socialdemokratiska partiet PSOE som även under sin regeringstid lät pensionärerna betala priset för de ekonomiska kriserna.
Det som pensionärerna begär med sina protester är kaffepengar jämfört med vad PP-regeringen har lagt på att rädda banker och bygga motorvägar. 2 000 miljoner euro (20 miljarder kronor) skulle krävas för att återupprätta värdiga pensioner. 40 000 miljoner (402 miljarder kronor) av de statliga medlen beräknas PP-regeringen ha lagt på att rädda de redan oräddbara bankerna från att gå i konkurs.

”Vi behöver en generalstrejk” var ett annat av slagorden under demonstrationerna. Slagordet var ett finger mot den passiva fackledningen för CCOO och UGT, som har gjort allt för att behålla de ”goda” relationerna med företagen och regeringen. Istället för att stå i spetsen för mobiliseringsarbetet har fackledningarna tvärtom gjort sitt yttersta för att förhindra organiseringen.  Den växande pensionsrörelsen och även andra sociala rörelser som till exempel elev- och studentstrejkerna har istället vuxit underifrån utan fackledningens hjälp.

Rättvisepartiet Socialisternas systerparti Izquierda Revolucionaria kräver:
• Upphäv PSOE:s och PP:s pensionsreformer. Återställ ordinarie pension vid 65 års ålder.
• Automatisk justering av pensioner i förhållande till konsumentprisindex. Återhämtning av vad som har försvunnit sedan 2011.
• Nej till privatiseringen av det offentliga pensionssystemet. För en minimipension på 1 100 euro (11 100 kronor). Nej till könsskillnader i pensioner.
• Stoppa sociala nedskärningar. Förbud mot alla vräkningar.
• Upphäv arbetsreformerna. För anständiga jobb och pensioner!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!