Spännande möten på Tammerfors Social Forum

2012-05-27 00:44:23

foto: Jonas Brännberg
”CWI:s sympatisörer i Finland (Sosialistinen Vaihtoehto) hade ett välbesökt informationsbord – och för första gången kunde man nu även erbjuda en liten tidning med artiklar på finska.”

När demokrati- och rättvisekämpar av olika slag nyligen samlades i Tammerfors i Finland för att diskutera brännande samhällsfrågor, befann sig CWI-medlemmar och sympatisörer från både Finland och Sverige på plats för att ta upp om behovet av ett kämpande vänsteralternativ i den finländska politiken.

Andra frågor som berördes var farorna med den ökande rasismen och militarismen, i Finland och internationellt. Därefter fick Rättvisepartiet Socialisternas jubileumsdag ­Offensiv nummer 1 000 i Stockholm besök från Finland.
Det var gott om intressanta seminarier på Tammerfors Social Forum, som hölls den 16-17 maj och ­samlade 200-300 personer. Men de klart mest radikala och givande ­diskussionerna under evenemanget, ägde rum utomhus på vad som kallades Möjligheter­nas Torg. Där hade CWI:s sympatisörer i Finland (Sosialistinen Vaihto­ehto) ett välbesökt informationsbord – och för första gången kunde man nu även erbjuda en liten tidning med artiklar på finska. Denna väckte stor nyfikenhet.
Ett 30-tal exemplar såldes, förut­om böcker och hundratals flygblad som delades ut.

En grupp aktivister från finska Antifa besökte bordet och talade om avsaknaden av ett effektivt antirasistiskt nätverk i Finland och om hotet från att välorganiserade nazistgrupper på senare tid har börjat etablera sig i landet. Denna utveckling är en följd av högerpopulistiska Sannfinländarnas spridning av rasistiska åsikter efter deras stora framgångar (19 procent) i det finska riksdagsvalen 2011.

Ungdomar från olika vänsterorganisationer, bland annat besvikna medlemmar i Vänsterförbundets ungdomsförbund och representanter för Kommunistiska Ungdomsförbundet (KomNL), höll med om att inget av de stora partierna seriöst tar strid mot högerpolitiken. Att Vänster­förbundets ledning tvärtom efter valen bestämde sig för att delta i det så kallade ”Sexpacket” – den av Samlingspartiet (motsvarande Moderaterna) ledda nedskärnings- och åtstramningsregeringen – upplevdes som chockerande och skandalöst.

– Vi har ett problem när det som ska föreställa den radikala vänstern i riksdagen ser nedskärningar i välfärden som något oundvikligt och ­nöjer sig med att lova mer humana ’vänsternedskärningar’ istället för att utmana storkapitalets politik, sa Simo Suominen från KomNL.
Även Occupyrörelsen var representerad i Tammerfors, med ett tältläger och aktiva som deltog på socialforumet. Efter forumets slut hölls en demonstration till stöd för de protesterna i tyska Frankfurt den 16-19 maj.

Sosialistinen Vaihtoehto och CWI strävar efter samarbete med alla som inser behovet av att bilda ett nytt, kämpande massarbetarparti. Man var dock som alltid noga med att poängtera att ett sådant parti endast kan skapas genom aktiv kamp – även på gatorna och arbetsplatserna – genom att konstant uppmuntra till och delta i kamp kring konkreta frågor som berör arbetare och utsatta grupper i samhället.
Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!