Spekulanterna gjorde tummen ner för Northland och Pajala

2013-02-07 07:30:22
I tisdags (den 5 februari) meddelade Northland Resources att den redan tidsförlängda nyemmissionen av aktier för att få in nytt kapital avbryts. Därmed handlar det bara om dagar innan Northland är konkursmässigt och all gruvbrytning i Pajala hotas.

Efter att aktien redan har fallit med 90 procent var oddsen inte speciellt bra för att en nyemission skulle ge det kapitaltillskott på 1,6 miljarder kronor som krävs. Även det utökade obligationslånet på 790 miljoner kronor ställs in och nu pågår förhandlingar med ”intressenter och andra aktörer” för att sy ihop en lösning.
Ortsbefolkningen och lokala poli­tiker håller hoppet uppe med argument som att de stora ­investe-ringarna redan är gjorda och att gruvan inte går att flytta på, även om Northland skulle gå i konkurs och gruvan säljas vidare.
Faktum är att en hel bygds ­framtid nu ligger i händerna på spekulanter på den internationella kapitalmarknaden. Dels i form av att överenskommelser om nya lån måste godkännas av nuvarande långivare och dels av att eventuella ”investerare” känner till Northlands kris och kommer att utnyttja situationen fullt ut för att kunna maximera vinsten. För småsparare som köpt Northlands aktier innebär detta katastrof, när aktien i princip kommer att bli värdelös.
Att Northland inte har lyckats lösa sin finansiering trots att de känt till problemen sedan oktober tyder på att någon form av omförhandling av lån och/eller underleverantörskontrakt måste till för att göra gruvdriften lönsam enligt den kapitalistiska marknadens logik. För under kapitalismen räcker det inte med att det finns järnmalm, en anläggning och efterfrågan för att verksamheten ska leva vidare. Den måste också generera tillräckligt mycket vinst till kapital-ägarna.
Om gruvan stänger hotas både människors levnadsstandard och miljön. Northland har bara tvingats avsätta 10 miljoner kronor för att återställa gruvområdet, vilket är helt otillräckligt. I en bygd som länge dränerats på invånare, framförallt ungdomar, har gruvan varit ett ljus i en annars dyster utveckling. När staten helt har övergett det som förr hette regionalpolitik och numera helt litar på ”marknaden” ligger Pajala och Norrbotten avsides. Och nu hotar ”marknaden” även de jobb som inte går att flytta.

RS/Offensiv står för:
  • Nej till att jobb och miljö läggs i händerna på spekulanter och finanshajar.
  • Förstatliga Northlands gruva i Pajala och alla andra gruvtillgångar. Våra gemensamma naturtillgångar ska ägas gemensamt.
  • Investeringar i gruvor ska ske enligt en demokratiskt beslutad plan som tar hänsyn till människor och miljö och utgår från de verkliga behov som finns av mineraler, inte drivas av kortsiktig spekulation i malmpriser.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!