Splittring i nazistsekten SMR

2011-04-27 18:45:11
Den våldsamma nazistgruppen Svenska motståndsrörelsen har inte längre den ökände Magnus Söderman som führer. Det är oklart om han hoppat av eller sparkats.

SMR har kallat Söderman för ”Sveriges främste nationalso­cialistiska agitator” sedan han i sina tal oftast hotat med raskrig, mord på antirasister och avslutat med ”Hell Seger” (Sieg Heil). Deras hemsida publicerade i första hand Södermans skriverier. Vid sidan av Söderman har även den näst flitigas­te nazistskribenten, Jakob Haskå, lämnat SMR. Haskå, som tidigare varit medlem i bl a SSU, skrev främst hyllningar till Hitlers nazism och rasbiologi.
Hemsidan Researchgruppen, som har publicerat uppgifterna, skriver att konflikter inom SMR kan ligga bakom, inklusi­ve en strid om pengar. De berättar dessutom om en tredje SMR-medlem som har gripits av polisen för innehav av ”50 kilo cannabis, två pistoler, en automatkarbin, ett gevär, flera skyddsvästar och walkie talkies samt drygt hundra liter vodka”.
Formellt är Klas Lund SMR:s führer, baserat på hans ”meritlista”. Lund dömdes för mordet på Ronny Landin 1988 och på 1990-talet för bankrån under ti­den i Vitt Ariskt Motstånd. Lund var senare i ledningen för Riksfronten, en precis som smr asa­troende nazistgrupp där även Söderman var medlem. Söderman avvek dock under några år för att bli pastor i en kristen nazistgrupp.

Splittringar och inre strider inom nazistgrupperna är vanli­ga och till stor del ett resultat av det motstånd de ständigt mö­ter. Grupper försvinner och by­ter namn, men hotet från rasism och nazism finns kvar och måste besvaras av en kämpan­de antirasistisk rörelse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!