Splittringar högerut?

2015-03-26 11:23:06
”Jag blir mycket besviken på Moderaterna för att de  lämnar det allianssamarbete som varit så framgångsrikt.” Det sa en bitter folkpartistisk ledare i Borås, Morgan Hjalmarsson, när Moderaterna nyligen gjorde upp med Socialdemokraterna.
Borås, som är landets 13:e största kommun, blir därmed den 24:e kommunen där Moderaterna och Socialdemokraterna sitter tillsammans i kommunstyret. Ibland ingår också andra Allianspartier, men i exempelvis Strängnäs och Strömstad står C, FP och KD utanför.
I Borås kommer Socialdemokraterna att styra med Moderaternas budget, eftersom denna vann majoritet i kommunfullmäktige.
Folkpartiet i Borås menar att Moderaterna har gjort upp med Socialdemokraterna bakom ryggen på de andra Allianspartierna och att det hade gått att tvinga Socialdemokraterna att genomföra högerbudgeten utan en uppgörelse med Moderaterna.

Debatten mellan och inom Allianspartierna liknar kritiken av Decemberöverenskommelsen. Där tog de fyra partierna ”ansvar” genom att lova att stödja Socialdemokraternas kommande budgetar så länge Socialdemokraterna hade ett större regeringsunderlag än de fyra i riksdagen.Det retade upp dem inom Allianspartierna som vill gå längre högerut.
Alla de fyra Allianspartierna försöker nu ”förnya” sig, i de flesta fall genom att gå ytterligare högerut. Hittills har det inneburit en ökad splittring partierna emellan. ”Alliansen är inte den benhårda koalition som den nyss var”, konstaterade Expressen i en ledare nyligen.
Uppsplittringen är uppenbar i flera frågor:
Överskottsmålet. Regeringen vill byta ut målet att statens budget ska gå med en procents överskott till att budgeten ska vara i balans under en konjunkturcykel. Folkpartiet och Centerpartiet har uttalat sig positivt, medan Moderaterna är kritiska.
Militären. När S-MP-regeringen föreslog ytterligare 6,2 miljarder kronor mer till militären bjöd Moderaterna över och begärde 10 miljarder kronor. Folkpartiets Jan Björklund menade att 17 miljarder kronor är en absolut nödvändighet.
Socialförsäkringarna. Den gigantiska socialförsäkringsutredningen föreslog en viss lättnad på försämringarna i a-kassa och sjukförsäkring. Moderaterna var emot båda dessa förändringar medan övriga Allianspartier var för.

Folkpartiet har ensidigt gjort upp med regeringen om att avskaffa vårdnadsbidraget och att införa en tredje ”pappamånad” i föräldraförsäkringen.
De kanske viktigaste utspelen högerut har gjorts av Folkpartiet och Kristdemokraterna i migrationspolitiken. Båda vill tidsbegränsa uppehållstillstånden och göra det svårare för anhöriga att förenas med sina släktingar. De närmar sig Sverigedemokraterna.
Spänningarna inom Alliansen kommer att förstärkas när Ebba Busch Thor blir ny KD-ledare.

Borgerligheten är djupt splittrad i många länder: USA, Storbritannien, Frankrike och Italien har alla varsin ”tokhöger”, inklusive rasism och reaktionära idéer.
Deras splittring, liksom i Sverige, återspeglar desperationen över både kapitalismens kriser och att de saknar stöd underifrån. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!