Splittringen av nazistsekten NMR

av Offensiv Göteborg

Den ökände nazisten Klas Lund splittrar sig ur NMR och skapar Nordisk styrka. Det lär öka våldsdåden. Trappa upp antifascismen! (Foto: Offensiv)

Att den så kallade Nordiska motståndsrörelsen (NMR) splittras beror inte på några nya anledningar, utan handlar om intern makt och taktik, men framför allt de bakslag som det blev för nazisterna den 30 september i Göteborg 2017, med ett enormt motstånd med 20 000 antifascister som stoppade deras marschväg. 

Det var en nazistmarsch som var utlyst att bli den största sedan andra världskriget, men där mobiliseringen i de egna leden inte heller var någon succé, utan endast samlade några hundra deltagare. Men det handlar också om bakslaget i det senaste valet där NMR ställde upp med kandidatur i Kungälv, Ludvika och Boden, utan att säkra några kommunala mandat. Även riksdagsvalet blev en flopp där de samlade 2 106 röster, hälften av de 4 189 röster som nazistiska Svenskarnas Parti fick i valet innan.
Den tidigare grundaren av Svenska Motståndsrörelsen (numera Nordiska Motståndsrörelsen) Klas Lund står bakom splittringen och den nya nazistorganisationen, Nordisk styrka.
”Namnet Nordisk styrka står för vår strävan att forma en ny generation av starka och medvetna nordiska människor, samt vår ambition att skapa en stark och stridbar ideologi, kultur, gemenskap och organisation”, skriver de på sin hemsida.
Vilken typ av organisation det kommer att vara är svårt att säga, men av dess ledning att döma är det troligt att man kommer att vara inriktad på våldsam aktivism.

Den ökände nazistveteranen Klas Lund är grundare av den organisation han nu lämnar och dessförinnan grundare av Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Klas Lund har dråp, bankrån, olaga vapeninnehav och misshandelsdomar på sitt nazistiska cv.
Med sig från NMR har han Emil Hagberg, känd bland annat från Kärrtorpsattacken mot en fredlig antirasistisk demonstration 2013, och Anders Rydberg, tidigare nästeschef för näste 1 inom NMR, även han med ett våldsregister, som deltagare i Kärrtorp med våldsamt upplopp, våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman, bilstöld och grov misshandel.
Anders Rydberg är också den nazist som cirkulerat i sociala medier från Almedalen för två år sedan, där han svarar den förre TV4-chefen, Jan Scherman med ”Jag svarar inte på frågor från en äcklig jude”.
Niklas Yngwe är en annan som Klas Lund tar med sig från NMR. Yngwe, som vid årsskiftet utsågs till nästeschef för stornästet innefattandes av Sörmland, Östergötland, Västmanland och Örebro län, är dömd för misshandel och ringa vapenbrott, samt har stått åtalad för Hitlerhälsning vid NMR:s 1 majdemonstration i Boden i fjol.
I ledningen sitter också Haakon Forwald, tidigare ledare för norska falangen av Nordiska motståndsrörelsen. Verdens Gang, en norsk dagstidning, har gett honom titeln en av norra Europas farligaste män. 

Låt oss få en höst där vi slår tillbaka nazisterna, rasisterna och högerpolitiken.

Rättvisepartiet Socialisternas hållning är att utifrån nazisternas begränsade styrkor i dagsläget aldrig överskatta deras positioner, samtidigt som de inte heller ska underskattas.
Nazisterna är en direkt livsfara mot enskilda, och alla som inte är med dem är deras motståndare, även om flyktingar, invandrare, hbtq+-personer, socialister, fackligt aktiva och såklart antirasister står högt upp på deras lista.
Helt klart kan vi se en upptrappad aktivitet nu från två nazistiska organisationer i hopp om att vinna nya medlemmar. Mot detta behövs självklart antifascistiska mobiliseringar, men framför allt klassbaserade, sociala mobiliseringar med breddade krav mot högerpolitiken och dess effekter.
Det är med en annan politik, en arbetarpolitik, med fackföreningarnas aktiva närvarande i debatten och kampen som rasisternas och nazisternas argument drunknar, slås ned, glöms bort och inte får fäste i politiken.
Låt oss få en höst där vi slår tillbaka nazisterna, rasisterna och högerpolitiken och samtidigt lägger grunden för att återbygga en kämpande socialistisk arbetarrörelse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!