Sri Lanka: Dödshot mot USP-medlemmar

2009-05-28 10:40:03
Efter de tamilska tigrarnas (LTTE) nederlag har extrema singalesiska nationalister börjat cirkulera listor på personer som ska dödas. I förra veckan fick Committee for a Workers’ International (CWI) en kopia på en av dessa dödslistor, där de tilltänkta offren namnges och avporträtteras. Bland dem som ska mördas finns biståndsarbeta­re, indiska politiker och fem medlemmar i United Socialist Party (USP, CWI i Sri Lanka).

I Offensiv har vi flera gånger skrivit om USP:s modiga kamp mot krig och nationalism. USP har förenat försvaret av de tamiltalandes nationella rättigheter med kampen för ett enat motstånd mot kapitalism och imperialism – för socialism.
USP har kritiserat LTTE:s metoder och politiska program samtidigt som de bedrivit en kompromisslös kampanj mot regeringens krig mot och slakt av tamiler, ledd av president Mahinda Rajapaksa.
USP har även varit högljudda motståndare till regeringens alla övergrepp på mänskliga rättigheter. Parti­et har exempevisl uttalat stark kritik mot de omänskliga villkor som råder i de flyktingläger som regeringen satt upp.

– Krigshökarna och chauvinister­na firar inte bara att LTTE besegras militärt. Man firar också den singalesiska nationalismens triumf på den tamil-ska nationens bekostnad. Tamiltalan- de runt hela Sri Lanka förnedras. Alla tamiler hyser inget annat än förakt över de tre ”judas” som nu valt att sitta med Rajapaksa. De tre jag talar om är Thondeman, som leder Ceylon Workers’ Council i teplantagerna, Karuna, en före detta LTTE-ledare som nu blivit minister, och den tamilske politikern Douglas Devananda, som väntas bli förste minister i norra Sri Lanka, säger USP:s generalskreterare Siritunga Jayasuriya, en av de fem CWI-medlemmar som finns med på dödslistan.
Siritunga berättar vidare att:
– I TV har ministrar pekat ut mig med namn och och på gatorna ­skriker rasande nationalister efter mig. Jag anklagas för att vara en ”quisling”, en ”landsförrädare” och en ”fegis” som borde skjutas. Allt detta på grund av att jag vågat utmana chauvinister och en maktfullkomlig regering.
– Jag och USP fruktar att många
 i flyktinglägren kommer att dö på grund av brist på vatten, mat och mediciner. De många unga tamiler som regeringen stämplat som LTTE-sympatistörer kommer att ”försvinna”.
– President Rajapaksas försök att ”lösa” den nationella frågan kommer att skörda nya offer. När vi säger det­ta till honom, möts vi av tystnad. Vi kommer aldrig att ge upp vårt krav på lika rättigheter för den tamiltalande befolkningen.

– Vi låter oss inte tystas av dödshot och trakasserier. De singaleser som idag firar i hopp om att det nu blir fred och välstånd kommer att bli de som får betala regeringens krig och militarisering av landet. De får betala kapitalismens kris och när de försöker kämpa kommer regeringen att svara med alla de diktatoriska me­del man har tillskansat sig.
– Vårt parti för nu en bitter kamp för att kunna stå emot den enorma hets och förföljelse vi utsätts för. Vi välkomnar den internationella solidaritetskampanj som startades i indiska Tamil Nadu tidigare i år [Stop the Slaughter of Tamils-kampanjen].
– Jag uppmanar till stöd från Offensivs alla läsare. Det här är en av de  svåraste perioderna i partiets historia. Det vi kan göra är att förbereda oss för framtida enade klasstrider mot regeringen och det kapitalistiska system som gett oss krig och förtryck, avslutar USP:s generalskreterare Siritunga Jayasuriya.

Bidrag till USP:s arbete kan skickas till Campaign Sri Lanka via CWI:s hemsida eller via Offensivs PlusGirokonto 87 96 49-2, märk talongen ”Sri Lanka”.
För mer information, gå in på www.stoptheslaughteroftamils.org.

Elizabeth Clarke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!