SSAB i Luleå: Företagsledningen avbröt löneförhandlingarna

2006-07-28 16:39:37
Företagsledningen på SSAB i Luleå har ensidigt avbrutit de lokala löneförhandlingarna. Offensiv har de senaste veckorna följt upp och skrivit om stålarbetarnas lönekamp vid SSAB.

Stålarbetarna har vägrat anta det centrala avtalet på 2,3 procent och kräver lokalt ytterligare 380 kronor per månad samt ett engångsbelopp på 5 000. Totalt vill de ha 23,9 miljoner extra, utöver det centrala påslaget. Summan motsvarar 0,45 procent av den vinst SSAB-koncernen gör eller 0,8 procent av den utdelning som aktieägarna kan räkna med.
Bakom kraven på extra lönepåslag ligger SSAB:s rekordvinster och att företagsledningen får stora lönelyft och bonusar. Men nu har ledningen från SSAB avblåst förhandlingarna.
Förra veckan publicerades en artikel i Dagens Industri med rubriken ”Börsens storfavorit”. Det gällde det bolag som klarat den svajiga börsvåren bäst. Bolaget är SSAB, som gått upp 41 procent sedan årsskiftet – bäst i Sverige.
Trots rekordvinster väljer företagsledningen att stoppa vidare förhandlingar för att i augusti börja att betala ut det centrala avtalets 2,3 procent i löneökningar.
Att SSAB:s ledning väljer att avblåsa förhandlingarna nu är ett medvetet drag då de tror att kampstämningarna avtar mot semestertiderna och då en del arbetare redan hunnit påbörja sin ledighet. Men ilskan är stor bland arbetarna, som redan planerat ett stormöte den 9 augusti.

Johannes Lundberg