Staden gräver klassdiken

2011-11-16 12:00:06
Moderatledda Stockholms stad har beställt radhusbebyggelse i Rågsved för att i deras ögon luckra upp klassammansättningen.
Därför skänker de bort den viktigaste naturen kring promenadstigen som i folkmun kallas Byvägen, bakom Snösätra – i sänkan ner mot Magelungen, till privathusägare och fråntar tusentals Rågsvedsbor deras närmsta tillgång till orörd och unik natur.
Allmän mark privatiseras och Rågsvedsborna blir med andra ord av med delar av sin naturupplevelse för att folk med bättre inkomster ska få den som panoramautsikt.

Projektet går under det mystiska namnet ”Sambandet Rågsved-Farsta”. Maken till parodi på demokrati i samrådsprocessen får man leta efter.
I en pytteliten annons på sidan 28 i lokaltidningen kun­gjordes det att allmänheten hade tillgång att se ”Samban­det” när det ställdes ut – inte i Rågsved utan i Fagersjö! Annonsen förklarade inte med ett enda ord vad ”Sambandet” handlade om och var ute enbart två dagar innan utställ­ningen. Och varför i Fagersjö, som är så mycket mindre än Rågsved? Troligen för att projektet innebär förbättringar för det rikare Fagersjö, men försämringar för Rågsved. Detta pinsamma förfarande har fått intresseorganisationer att kräva förlängd samrådstid, ­vilket tjänstemännen helt avfärdar.

Den som står på Rågsvedsbornas, naturens och demokratins sida kan passa på att göra sin stämma hörd innan den ordinarie och troligtvis enda samrådstiden går ut den 24 november.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!