Stålbad hotar kommunerna

2008-11-12 17:24:38
I höstens budget utlovade regeringen en storsatsning på kommuner och landsting. Åt­ta miljarder kronor extra per år skul­le det bli. Sällan har glappet mellan löften och verklighet varit större.
Nu hotar istället ett stålbad för landets kommuner.

Redan när löftet om de åtta extra miljarderna gavs var det ihåligt. Det rege­ringen inte talade om var att man inte räknade upp statsbidragen till kommuner och landsting. Med dagens inflation innebär bara det att hälften av de åtta miljarder kronorna äts upp re­dan under 2009. Andra skatteeffekter och troligen snabbt ökande socialbidragskostnader i spåren på regeringens försämringar av a-kassa och sjuk- försäkring tar sannolikt resten.
Redan innan effekterna av den ekonomiska krisen slagit igenom ser läget inte så lysande ut för landets kommuner. Men nu har bilden försämrats snabbt.
I våras räknade Sveriges kommuner och landsting (SKL) med en ekonomisk tillväxt på 2,6 procent nästa år. I den senaste beräkningen tror man på 0,8 procent och säger samtidigt att detta är väldigt osäkert för att man slutade räkna den 8 oktober. Några veckor senare räknade Konjunkturinstitutet med att ekonomin krymper 2009.

Det innebär att skatteintäkterna kommer att minska kraftigt för kommuner och landsting. Allra värst är läget för landstingen. I Norrbotten, Sörmland, Västernorrland och Blekinge fattas mellan tre och fem procent i intäkter för att budgeten ska gå ihop nästa år. Stora sparpaket förbereds redan i dessa och andra lands­ting.
Det rapporten från SKL visar är att skillnaderna är stora och växande mellan de landsting och kommuner som har riktigt dålig ekonomi och de som klarar sig något bättre.
Riktigt illa är det i många av de minsta kommunerna. Sorsele i Västerbotten, med knap­pa 3 000 invånare, är ett av de allvarligaste exemplen. Där ska drygt sju miljoner kronor vardera dras ned in­om skola och äldreomsorg under tre år. Detta har redan lett till att ordförandena för de ansvariga nämnderna har avgått eftersom de inte tycker att de kan ta ansvar för verksamheten under de förutsättningarna.
Högkonjunkturen har inte innebu­rit några större förbättringar av den offentliga servicen, tvärtom har jakten på kostnaderna och nedskärningarna fortsatt, om än i långsammare takt.

Men nu väntar nya nedskärningar, samtidigt med en hårdare press på att hålla nere lönerna från arbetsgivarenas sida.
Det kommer att krävas gemensam kamp från personal och brukare för att förhindra ytterligare stora steg i nedrustningen av den offentliga servicen.
Krister Arehn

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!