Stäng av Björklund istället

2009-04-22 13:15:07
Regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, föreslår nu nya dis­ciplinära regler för grundskolorna i Sverige.
I den nya skollagen som snart läggs fram föreslår regeringen att lärare och rektorer får möjlighet att stänga av grundskoleelever i upp till en vecka, max två gånger per termin.

Högerregeringen är även överens om att grundskoleeleverna ska kunna tilldelas en skriftlig varning från rektorn, något som idag bara är möjligt inom gymnasiet.
– Det ska råda ordning och reda i skolan. Reglerna i dag är dels för luddiga, dels för slappa. Sverige har en märklig skollag som berövat lärare och rektorer nästan alla befogenheter för att upprätthålla ordningen, säger utbildningsminister Jan Björklund till Svenska Dagbladet.
Det Jan Björklund inte förklarar är varför han tror att en ”bråkig” elev plötsligt kommer att sluta bråka efter en vecka som avstängd.

Man undviker det verkliga problemet, en skola som är söndersparad med för lite lärare och elevvårdande personal som kan kommunicera med elever på elevernas plan.
– Jan Björklund talar mycket om sanktioner och straff men väldigt lite om hur skolan ska få chans att ta hand om de här svåra fallen nu och inte om en vecka, säger Eva-Lis Si­rén, Lärarförbundets ordförande till Aftonbladet.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!