Stark protestdag på Järva

2015-05-28 13:51:23

foto: Natalia Medina
Under protestdagen tågade omkring hundra demonstranter från Akalla till Husby.

En proteströrelse mot Förbifart Stockholms oacceptabla miljökonsekvenser och Alliansens förslag till chockhöjning av SL-kortet och stora nedskärningar i kollektivtrafiken har sedan början av året vuxit sig allt starkare runt Järvafältet. Exakt två år efter kravallerna i Husby samlades lördagen den 23 maj hundratals personer till en sammanhängande stafett av protestaktioner med början i Tensta och fortsättning till Akalla och Husby.

”Järva kräver respekt: Gräv ner Förbifarten och höj inte SL-kortet”, var parollen för protestdagen.
Björn Sundblad från Initiativgruppen i Tensta var mycket nöjd efter det inledande torgmötet:
– Regnet upphörde precis klockan 12 och solen värmde vårt möte i Tensta centrum. Talen var många, men korta och slagkraftiga, och underhållningen av bandet Bycycle Beat Sweden var mycket uppskattad. Många var med på hela torgmötet. Som mest var vi ett hundratal deltagare samtidigt, men det var många som stannade och lyssnade på vårt budskap en kortare stund.
– Vi hade även en facklig representant från styrelsen i Sekos pendeltågsklubb (Natalia Espinoza) som framträdde och vi fick en hälsning av en representant för miljörörelsen i den indiska staden Mumbai, berättar Björn och fortsätter:
– Flera talare från Norra Järva Stadsdelsråd och Initiativgruppen i Tensta talade om hur Förbifarten kommer att påverka människors hälsa och livslängd negativt och hur dessutom en höjning av SL-kortet kommer att slå hårdast mot dem som bor i stadens förorter.

Att alla tre rödgröna partier i Tensta och Hjulsta kände sig manade att delta och offentligt ställa upp på kraven om att Förbifarten, om den trots alla invändningar byggs, måste grävas ner vid Hjulsta och överdäckas i Akalla, var viktigt.
Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) talade om hur detta kan bli startskottet för ”en rörelse av rörelser, ett nätverk av nätverk som på allvar kan rubba rikspolitikernas planer”.

Därefter fortsatte protesterna i Akalla, där de unga kvinnorna i StreetGäris och 7GenerationFramtid hade organiserat en flashmobb. Även från Skärholmen anslöt demonstranter med hjälp av RättBuss.
Munskydd delades ut till de omkring hundra demonstranterna, som en symbolisk protest mot att luftkvalitén kommer att försämras på ett sätt som är särskilt skadligt för barn och leder till många förtida dödsfall om Förbifarten inte överdäckas.
Från Akalla tågade sedan demonstranterna mot Husby där ännu ett torgmöte hölls, innan det avslutande stormötet i Husby träff ägde rum, där ett 80-tal deltagare samlades.

På stormötet, som organiserades av Norra Järva Stadsdelsråd och grannskapsföreningen Trevliga Porkala, talade en rad lokala aktivister från såväl Tensta och Rinkeby på Södra Järva som från Akalla och Husby på norra sidan, inklusive från StreetGäris.
Flera dikter lästes upp av bland andra Husbybon Simon Matiwos, som veckan innan blev svensk mästare i Poetry Slam.
Miljöaktivister som Torbjörn Vennberg, Janne Strömdahl och Anita Karp gav omskakande fakta om konsekvenserna för miljön. Bussföraren Petri Myllykoski gav en uppskattad rapport om de fortsatta protesterna från fackligt aktiva inom kollektivtrafiken.   

Även lokala representanter för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet deltog på stormötet och uttalade sitt stöd för uppropets nyckelkrav om att gräva ner eller överdäcka Förbifarten i Hjulsta och Akalla och stoppa höjningen av SL-kortet och nedskärningarna i kollektivtrafiken, även om särskilt S fick besk kritik från golvet för sitt stöd till bygget av Förbifarten.      

Ammar Korshed från Rättvisepartiet Socialisterna talade med en skarp plädering för den omvandling av samhället som krävs för att möta klimatkrisen, där Förbifarten innebär ett direkt sabotage mot kraven på dramatiskt minskade utsläpp.  Det är ett tema som RS i Husby och Västerort följer upp med ett öppet möte i Husby träff samma torsdag som denna tidning kommer ut.
Såväl S och V som RS hade egna informationsbord på mötet.
Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd och RS fick ett rungande bifall från alla på stormötet för uppropets krav. Stormötet gav också ett helhjärtat stöd till planerna på en stor demonstration till landstingets budgetfullmäktige den 16 juni, förhoppningsvis i samarbete med fackföreningarna inom kollektivtrafiken och miljöorganisationer. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!