Staten räddar bankirerna – igen

2009-02-04 17:35:52
”Vi har förhindrat en finansiell härdsmälta”. Så motiverar finansminister Anders Borg (m) och kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell (kd) ett nytt krispaket på 50 miljarder kronor, där staten är beredd att stå för upp till 100 procent vid en nyemission för stärkt kapitalbas. Till krisen i kom- muner och landsting lo­vas ännu ingenting.

Detta beskrivs av regeringen som helt nödvändigt för att rädda de sven- ska banker som idag dignar under kapitalismens kris och svindlande affärer i Baltikum, kraschande riskkapitalbolag och hedgefonder.

Samma regering som an­ser att staten inte ska äga företag och som gick till val på att t ex sälja ut både sin andel i Nordea och det helstatliga bolåneinstitutet SBAB till hugade spekulanter tvingas nu istället rycka ut för att med skattebetalarnas pengar rädda kapitalismens finanshajar.
Faktum är att bankernas kris och oförmåga att låna ut nu är så djup att det hotar överlevnaden för mängder av små, medel-stora och till och med sto­ra företag som lastbilstill- verkarna Volvo och Scania. Även byggmaterielindustrin är så oroad över otillräckliga investeringar i bostadsbyggandet att de ropar på en statlig byggfond.
När till och med Anders Borg idag säger att ”Jag tror knappast att bankerna kommer att känna ett samhällsansvar. Det är inte det som driver dem”, är det dags att säga ”Nu räcker det!”.

Vad vi nu ser är en fundamental kris för kapitalismen som kräver ett so- cialistiskt svar. Där ännu få andra vågar säga sanningen förklarar Rättvisepartiet Socialisterna att ”kejsaren är naken”. Dagens bankrutta banker måste snarast förstatligas utan kompensation till an­dra än små aktieägare och pensionsfonder.
Med ett samhällsägt bankväsende under kontroll av de anställda underlättas också en nödvändig socialisering av den hota­de bilindustrin, energisektorn och de stora byggbo- lagen till förmån för en demokratisk omställning av produktionssättet till försvar för jobben, välfärden och klimatet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!