Stockholm: 200 slöt upp mot SD-rasismen

2013-02-09 20:38:42


Lina Rigney Thörnblom talar om Sverigedemokraternas nazistiska bakgrund

”Vad är svenskt?” Helga Wallin  från nätverket Studenter mot rasism var en av de som talade på förmiddagens manifestation mot SD-rasismen, arrangerat av nätverket Stoppa SD-rasismen. Drygt 200 personer slöt upp i protesten som syftade att uppmärksamma dels SD:s rasistiska historia, dels den högerpolitik de för idag. Liknande protester hölls samtidigt i flera andra delar av landet.

Idag firade Sverigedemokraterna (SD) 25 år. När de bildades ur olika nazistiska och rasistiska organisationer var uniformer och hitlerhälsningar vanligt förekommande på demonstrationer och möten. Idag sitter de i riksdagen med en putsad fasad, men med rasism, sexism och högerpolitik fortfarande som utmärkande drag.

Protesten inleddes på Slussen där Rrriotsamba slagverk började med att lyfta stämningen. På torget fanns även en konstutställning med tidningsutklipp, affischer, texter etc som gick igenom SD:s historia, från att de bildades till idag. Helga Wallin från nätverket Studender mot rasism var den första talaren.

–          ­SD röstar med alliansen i nio av tio frågor. De är endast ett till borgerligt parti som gynnas genom att ställa olika grupper mot varandra.

Efter Helga talade Jim Cederlund från Elevkampanjen, som fick väldigt bra respons när han använde spoken word för att framföra sin text.

 

Tänk om folk helt plötsligt kom ihåg hur det gick till när man bilda allt/

Om de fick se bilderna på nazister och skinnskallar/

Om de fick reda på att ni, innan er fåniga blåsippa hade som symbol en känd nazistfackla/

Tänk om folk faktiskt var insatta/

Då skulle det kanske vara slut på det roliga /

Om folk framför ögat fick se allt det störda i er historia/

 

Trubaduren OLAOLA framförde ett par nummer som ännu ett kulturinslag och fick varma aplåder.

Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) var sista talare innan protesten begav sig mot Mynttorget utanför riksdagen. Han förklarade bland annat varför högerpolitiker behöver rasismen för att kunna genomdriva sin politik. Han fortsatte med att berätta om de eftergifter de etablerade riksdagspartierna redan gett SD.

–          Men så fort de övriga partierna går med på SD:s politik kommer de att trappa upp sina krav.

När demonstrationen promenerade från Slussen skreks talkörer som ”Kompis kompis, ska du med? Enad kamp mot SD!” och ”Fuck SD, de kan dra – gatan tillhör oss idag!” Asefa från Etiopiska flyktingföreningen och Asylrörelsen var den första att lyfta mikrofonen på Mynttorget och uttryckte å sina organisationers vägnar stöd till demonstrationen. Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, gjorde en tillbakablick mot SD:s historia men avslutade sitt tal med att blicka framåt, med uppmaningen att tillsammans kämpa mot rasismen.

 

De sista att uppträda var Street performers, ett nybildat band bestående av Vladimir G, Ariam Laliam och Johnny Holmberg. Om stämningen var bra innan de drog igång så lyftes definitivt det metaforiska taket efter att de börjat. Att få nära 200 pers att dansa på ett torg i mitten av februari i slask och snö till antirasistisk och systemkritisk musik är inte alla förunnat. Men de lyckades, och var ett lyckat avslut på en väldigt lyckad manifestation.

Anna Löfgren


Rapport på Epsteins blogg dn.se

 

 

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!