Stockholm: Barnen får betala skattesänkningar för de rika

2007-11-14 15:15:44
Högerstyret i Stockholm låter små barn betala skattesänkningar för de rika.
Minskade barngrupper i förskolan gjordes det ett stort nummer av i valet, men nu stänger man hela avdelningar. Dock inte utan motstånd.

Stämningen var laddad på stadsdelsnämndmötet i Skarpnäck den 7 november.
Ett femtiotal föräldrar och barn fyllde läktarna i protest mot attackerna på förskolan.
En pappa vittnade om hur han fått hämta sitt barn kl 11:30 denna dag, eftersom avdelningen stänger vid sjukdom som en följd av vikariestoppet.
En annan pappa, Per Stenbäck från Bagarmossen, ställde frågor som han aldrig fick svar på:

När pengarna flödar in

– De här nedskärningarna sker i en tid när pengarna flödar in till staden. Sällan har inkomsterna varit större, ni har så mycket att ni sänkt skatten. Vad är målet med borgarnas barnomsorg?
Alla enheter har fått i uppdrag att spara två procent de sista månaderna som följd av att förvaltningen ”upptäckt” ett underskott på 10 miljoner kronor i somras.
Men det är en fråga om prioriteringar.
Överskottet i hela stadens ekonomi skulle ju kunna gå till barnomsorgen, där det behövs.
Dessutom innebär den budget som högern tänker lägga, att man planerar för ett underskott/nya nedskärningar på 50 miljoner kronor.
– Varför skär ni på oss? Vi är helt oskyldiga. Det är omöjligt för oss att sköta våra sysslor för att ni hindrar oss. Ska jag byta blöja på ett barn eller trösta ett annat som gråter?, sa förskoleläraren Maria.
Detta fick den moderata stadsdelsnämndordföranden Billy Öst att bli högröd i ansiktet.
– Jag tycker det är pinsamt sagt. Det är självklart att personalen måste byta blöjor på barnen, spottade han ut sig och möttes av burop.

Moderat möttes av burop

Åsa Lindfors i Kärrtorp är en av dem som har dragit igång protesterna.
– Det är ett föräldranätverk som jag startade för 3-4 år sedan, då det också sparades i barngrupperna. Nu mejlade jag ut till 60 kontakter med uppmaningen att protestera, mejla till politikerna, skriva medborgarförslag med mera.
Nästa protest blir medborgarmötet inför att budgeten ska tas, den 29 november, kl 18:30 i Björkhagen.
– Personalen får ju jobba ihjäl sig, de har inte tid att gå till tandläkaren eller vara hemma när deras barn är sjuka. När det är inköpsstopp går pedagogiken upp i rök. Jag är mycket tveksam till vad detta ska leda till, när de samtidigt vill ha kunskapstester i ettan. Är det de som haft privatundervisning i förskolan som ska gynnas redan då?
Frågan om de privata förskolorna också får spara kom upp på mötet. De står under utbildningsförvaltningen och inte stadsdelsnämnden, så de går fria från dessa nedskärningar.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!