Stockholm: Demonstration till stöd för revolutionen i Egypten

2011-01-30 12:23:23
Utvecklingen i Egypten sker i ett hissnande tempo, på fredagen tog folkmassorna mer eller mindre över styret i Alexandria och Suez och demonstrationerna fortsatte på lördagen, ännu större och fredligare.

President Hosni Mubaraks försök att avsätta regeringen men själv sitta kvar köptes inte av massorna som fortsatte demonstrera på lördagen i ännu större skala, med fredsbudskap riktade mot polis och militär, polisen drog sig helt undan gatorna och syntes inte till.
Egyptier, araber och andra intresserade samlades både på fredagen och lördagen utanför Egyptens ambassad på Strandvägen i Stockholm för att visa sitt stöd till upproret.

– Mubarak kommer att falla inom en vecka, spår Ahmed Moustafa ursprungligen från Egypten. Jag tror han sticker till Saudiarabien. Det kan inte fortsätta med dessa orättvisor. 84 miljoner egyptier har inget att äta medan en miljon har allting. Ministrar köper hus i London för 20 miljoner dollar.
­
– Alla är med i protesterna
, kvinnor, mån, barn, gamla, muslimer, kristna ­ alla tillsammans! Att ­ rörelsen startar just nu beror på att vi nått en gräns där vi fått nog. Vi är inte rädda längre. ElBaradei är jättebra. Han vill ta från de rika och ge till de fattiga.

En annan demonstrant som vill vara anonym tycker att Muslimska Brödrarskapet vore ett bra alternativ till Mubaraks diktatur:
– De är inte alls så hemska som de framställs i väst. Muslimska Brödraskapet utgörs av akademiker fullt kapabla att leda ett land. Vi i Egypten är inte fanatiker, vi har alltid levt sida vid sida med kristna, utan några som helt problem. Vi tänker inte på vilken religion man tillhör.

Rondhane Boussoichdi är från Tunisien:
­ – Mubarak kommer säkert att falla, han har suttit i trettio år för länge nu. Det som sker i Tunisien sker nu i Egypten, när folk vågar säga nej. Nu fortsätter protesterna i Tunisien, vi är inte klara. Alla från den gamla regimen ska bort. Den svåraste biten är nu avklarad, siktet är ställt på det val som hålls om sex månader.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!