Stockholm: Manifestationer till minne av Sivamassakern i Turkiet

2013-07-03 11:30:13


Murat Kuseyri

Två manifestationer hölls på tisdagen till minne av Sivasmassakern 1993, där omkring 35 alawiter brändes ihjäl av fascister, islamister och salafister inne på ett hotell där de bodde under en kulturfestival.

– Omkring 15 000 hade samlats utanför hotellet efter fredagsbönen. Vi ringde till räddningstjänsten men de kom aldrig till undsättning. I åtta timmar var vi instängda på hotellet, omringade av fundamentalister som kastade sten mot oss. Efter åtta timmar samlade de bensin från bilar som de hällde på hotellet och satte sedan eld på det. Bredvid hotellet låg ett partikontor för ett högerextremistiskt parti och de vägrade att släppa in oss där, de vaktade utgångarna med vapen. De ville se oss brinna, berättar Ali Cagan, som var en av dem som överlevde massakern i Sivas.

Ett 40-tal människor samlades på onsdagen först ett stenkast från den turkiska ambassaden för att protestera sitt missnöje över att offren aldrig fått upprättelse och att den turkiska regeringen sopat brotten under mattan. Dock stoppades de av polisen. Slagord som ”Krossa fascismen!” och ”Ner med Erdogan!” skreks på platsen.

En till manifestation ägde senare rum på Sergels torg, med omkring 100 deltagare. Man reste där samma krav som har rests från protesterna i Turkiet, att det behöver utlysas en generalstrejk som ett sätt att fälla Erdogan-regeringen. Dikter som handlade om massakern lästes upp och låtar spelades. Tal hölls också och Ali Cagan var en av de som talade på Sergels torg:
– Vi kommer aldrig glömma det fruktansvärda brott som hände för 20 år sedan. Vi gör motstånd mot allt förtryck, mot alla förtryckare. Vi står arm i arm mot fascismen.

Det som skedde var inget annat än ett folkmord, godkänt av regeringen. Alla som greps släpptes, eftersom de var politiker, poliser och tjänstemän, berättar Murat Kuseyri, journalist och aktivist.

– Det som sker nu i Turkiet är väldigt bra, att man kämpar mot att det blir mer och mer odemokratiskt i landet. Folk ryter ifrån och det ger oss hopp, säger Julia Cagan.

Arrangörer till manifestationerna var Kulturcentrum för Aleviter i Stockholm, Svensk-Turkisk Art och Kulturföreningen, Svensk-Turkisk Solidaritets och Kulturföreningen i Stockholm samt Mukavamat. Rättvisepartiet Socialisterna var enda organisation utöver dessa som deltog på manifestationerna, och vi ger vårt stöd till dessa, till masskampen i Turkiet och till alla förtryckta grupper.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!