Stockholm: ”Skolsatsningar” blir nedskärningar

2007-03-14 12:38:10
Högeralliansens skolsatsningar är i själva verket nedskärningar. Enligt en budgetjämförelse som socialdemokraterna i Stockholm gjort, får de flesta skolor mindre pengar till första halvåret 2007. Eftersom antalet elever är oförändrat, innebär det nedskärningar till ett belopp som motsvarar 411 tjänster på ett år.

I Haninge var det först när rektorernas konsekvensbeskrivningar blev kända som protesterna tog fart. Från stockholms skolor är det än så långe ganska tyst.
– Jag har inte hört något om protester. Men jag tror inte att varken föräldrar eller elever eller för den delen lärare är riktigt medvetna om vad det här kommer att innebära, säger Hasse Nilsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Spånga-Tensta, som enligt Roger Mogerts (s) beräkningar kommer att få 9,6 miljoner mindre första halvåret 2007.
Men nu har också en del rektorer på Stockholms skolor börjat skicka ut konsekvensbeskrivningar till föräldrarna. Rektorn på Gröndalsskolan skriver att man, bara på hans skola, kommer att behöva spara omkring 2 miljoner kronor, vilket betyder 5 tjänster.

Hårt slag mot förskolan

Nedskärningen slår extra hårt mot förskolan, men man får heller inga extra pengar till särskilt stöd, varför ”barn som behöver extra stöd ej kommer att få hjälp som idag”.
Rektorerna på Kistas nio kommunala grundskolor har skrivit ett öppet brev till stadsdelsnämnden, där man frågar sig vad som blev av de utlovade extra pengarna. I Kista minskar nämligen resurserna per elev med 2 150 kronor per elev under vårterminen. Förutom att skolpengen inte höjts, får man också mindre resurser till språkstöd.
Andra stadsdelar som kommer att få mindre pengar till skolorna är till exempel Farsta, Hässelby-Vällingby, Rinkeby, Skarpnäck och Maria-Gamla stan.
– Effekten av högeralliansens politik blir att skolorna går på en dubbel blåsning: mindre pengar och de som får behålla sina jobb får arbeta mer, säger Hasse.
I Spånga-Tensta står facket nu inför övertalighetsförhandlingar. 50 tjänster inom administrationen är hotade, liksom flera speciallärare.
Att socialdemokraterna kritiserar högeralliansens skolpolitik hör deras uppgift som oppositionsparti till. Men hur fungerade det när sossarna själva satt vid makten?
– Socialdemokraterna har inte varit några mästare på skolpolitik heller, man gjorde inga märkvärdiga satsningar, svarar Hasse Nilsson.

I Haninge har elever, lärare och föräldrar protesterat mot skolnerskärningar – är protester planerade i Spånga-Tensta?
– Att få igång eleverna det är otroligt viktigt. Där har RS och Elevkampanjen gjort ett otroligt bra jobb i Haninge, och också under skolstrejkerna mot kriget för några år sedan.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!