Stockholms sopkamp mot avgörande fas

2017-08-14 16:04:27


Stöd sopkampen – demonstrera den 12 augusti kl 14 på Medborgarplatsen.

Med en stöddemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm nu på lördag den 12 augusti kl 14 vill Stockholms kämpande sopgubbar klargöra att den nu mer än månadslånga kampen inte är över.  

Därmed visas också att Arbetsdomstolens uppmaning till dem att återgå på Reno Nordens villkor under hot om dryga böter för ”olovlig strejk” inte har lyckats knäcka dem.
Av de ursprungligen 70 ordinarie miljöarbetarna hos Reno Norden är det bara fem ”strejkbrytare” som har jobbat den senaste veckan tillsammans med några inhyrda och nyanställda. Övriga har sagt upp sig i väntan på att Reno Norden ska tvingas ge sig. Kan AD verkligen döma sopgubbar som har sagt upp sig eller är sjukskrivna för olovlig strejk?
– Vi är ju inte livegna, anser Jan Spanedal, f d ordförande för Transportarbetareförbundets miljösektion som nu på lördag blir sopgubbarnas huvudtalare.

Enligt Reno Norden – som vann upphandlingen med ett så lågt bud för merparten av Stockholms sophämtning att det förutsatte dumpade löner för sopåkarna – rullar sopbilarna mer eller mindre normalt.
Det är en bild som inte alls delas av de kämpande sopgubbarna.
– Det är några få som kör mer eller mindre dygnet runt, men snart är semestrarna över och skolorna startar. Då får de dubbelt så mycket sopor att ta hand om, säger Jan Spanedal, som tror att de närmaste två månaderna blir avgörande.
I Svenska Dagbladet medger det ekonomiskt extremt pressade Reno Nordens vd Peter Ekholm öppet att sänkta löner för sopåkarna var inbakat i anbudskalkylen.
Därmed är sopstriden också en extremt pinsam politisk affär för Stockholms rödgrönrosa styre.

Rättvisepartiet Socialisterna i Stockholm uppmanar till maximalt stöd för Stockholms kämpande sopgubbar. Vad som nu krävs är också en förnyad fackligt-politisk kamp för en upprustad välfärd utan vinst mot statens, landstingens och kommunernas privatiserings- och upphandlingskaos.
Det gäller att se den röda tråd som kan binda samman protesterna mot alla färska skandaler som Transportstyrelsens IT-upphandling och exempel på arbetarkamp mot privatiseringspolitikens konsekvenser som pågår även i Göteborgs hamn och bland städarna av Stockholms pendeltåg. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!