Stöd de sparkade vårdanställda i Turkiet

2015-01-21 13:58:39
I december fick 98 anställda på universitetssjukhuset Maltepe i Istanbul sparken efter att ha bildat en fackklubb.
Sedan dess har dagliga protester hållits utanför sjukhuset, samtidigt som en internationell solidaritetskampanj har samlat namnunderskrifter.
– Vem kan överleva på 900 lira i månaden?, frågar sig Ayhen Íren, som arbetat på sjukhuset i flera år men ändå inte tjänade mer än motsvarande 3 350 kronor i månaden, till LO-TCO Biståndsnämnd.

Det var för att kunna förbättra löner och arbetsvillkor som de anställda gick med i vårdfacket Dev Sağlık-İş, som tillhör den kämpande fackliga centralorganisationen DISK, och bildade en fackklubb.
Sjukhusledningen svarade med att först avskeda fyra och sedan ytterligare 94 anställda. Flera av de avskedade hade jobbat på sjukhuset i över tio år. Nu står de utan jobb och inkomst.
– När vi mötte sjukhuschefen sa han rakt ut att han inte ville ha någon facklig aktivitet på sjukhuset och att han inte skulle tolerera någon sådan, säger Erdogan Demir från de vårdanställdas fack.
Stöd de sparkade vårdanställdas kamp. Skriv på protestlistan mot avskedandena ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!