Stöd hamnarbetarnas kamp mot antifackliga APM Terminals i Göteborg

2017-02-01 14:07:32

foto: Amer Mohammed Ali
APM Terminal vill hämnas på hamnarbetarnas kamp.

APM Terminals, som har varslat runt 60 hamnarbetare i Göteborg, menar att den pågående konflikten kostat bolaget tiotals miljoner kronor. Sant eller inte, så är det APM Terminals som bär ansvaret för den pågående hamnkonflikten. Stöd hamnarbetarnas kamp!, uppmanar Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv.

APM Terminals, som äger en del av hamnen i Göteborg, ingår i A.P. Moller – Maersk Group, en jättekoncern. Koncernen, som förfogar över enorma resurser, är världsledande på containermarknaden. Olja och gas, varv och tillverkningsindustri samt detaljhandel är andra verksamheter. Majoritetsägare är familjen Mærsk Møller.
APM Terminals går med vinst och koncernen gör hisnande vinster. APM Terminals köpte nyligen upp ett annat företag som äger hamnar och har nu 77 hamnportar i 38 länder, och planerar att öppna ytterligare 11 hamnar till.
Samtidigt ger man sig på fackliga rättigheter och arbetsvillkor, och det är inget nytt.

Under år 2015 sparkade APM Terminals strejkande arbetare i staden Callao, Peru. Strejken handlade om hamnarbetarnas anställningskontrakt och villkor som löpt ut året innan. APM Terminals vägrade att gå med på de mest grundläggande kraven, enligt International Dockworkers Council (IDC, det globala hamnarbetarfacket). I år har även APM Terminals i Ghana varit i lönekonflikt med hamnarbetarna.

Hamnkonflikten i Göteborg är en följd av vinstjakten. Attackerna mot facken hamnarna kommer sig av att arbetsgivarna vill pressa ned både löner och villkor.
När IDC och Hamnarbetarförbundet som jobbar aktivt med medlemmarna för att värna om arbetares rättigheter och löner, står i vägen för att höja andelen vinster så vill detta jättebolag trycka bort facket.
Att runt 60 personer varslas måste ses som en attack på organisationsfriheten och besvaras av hela arbetarrörelsen. Idag är det hamnarbetarna, imorgon kan det vara andra anställda inom koncernen.
APM Terminals attack mot hamnarbetarna och Hamnarbetarförbundet är en attack på hela fackföreningsörelsen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!