Stöd HRF:s blockad

2006-12-13 13:10:37
Det var förra veckan som Hotell och restaurangfacket (HRF) inledde sin blockad mot salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg. Anledningen var att salladsbarens ägare, Sofia Appelgren, vägrat att teckna kollektivavtal.

I tisdags (12 december) bad Hotell- och restaurangfacket (HRF) flera andra LO-förbund om sympatiåtgärder. Samma dag rapporterade Göteborgs-Posten att Wild’n Freshs nya ägare inte fått något godkännande för att bedriva livsmedelsverksamhet.
Förutom att det saknas kollektivavtal kan salladsbarens verksamhet alltså vara olaglig.
Så fort blockaden inledde startade media och högerpolitiker en hetskampanj mot fackets aktion och blockadvakter.

Borgerlig hetskampanj

”Konflikträtten mot små företag behöver ses över”, sa centerns riksdagsledamot Maria Kornevik Jakobsson och hennes partivän Fredrick Federley påstod att det handlade om ”maffiametoder”. Ungmoderaterna (muf) och ungcentern (cuf) har drivit en kampanj för att försöka få människor att äta lunch på salladsbaren.
Småföretagens kampanjorganisation Företagarna krävde i tisdags att fackliga stridåtgärder mot företag som saknar kollektivavtal förbjuds.
Wild’n Freshs ägare påstår att hon betalar de anställda 7 kronor mer än avtalets minimilön. Tydligen har hon glömt att informera dem om deras rätt till försäkringar, pensionsavtal och rätten till förbättringar i arbetsvillkor.
HRF har räknat ut att den anställde skulle få cirka 47 600 kronor mer – i semesterlön, avsättning till pension, sjuklön och helglön – varje år om arbetsgivaren tecknade kollektivavtal och höll sig till gällande regler.
  • Stöd fackets blockad. Försvara strejk- och blockadrätten!
Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!