Stöd lagerarbetarna på Lagena i Jordbro

2009-06-10 16:04:53

foto: José Collazos


Torsdagen den 4 juni demonstrerade lagerarbetarna från Lagena distribution AB utanför Systembolagets huvudkontor.
De protesterade mot att bolaget avskedar fast anställda och ersätter med inhyrda från bemanningsföre- tag.

Sedan årsskiftet har 49 av de tidiga­re 150 fast anställda lagerarb­e­tare hos Systembolagets dotter­bolag Lagena i Jordbro fått gå. De sista fick lämna sitt jobb i februari i år.
I maj lades ett nytt varsel som innebär att 33 anställda till ska få gå.

– Som anledning till det första varslet sa företaget att de hade tappat kunder och att de behöver effektivisera företaget. Den här gång- en sa företaget att det handlar om att skapa ”flexibel bemanning”, berättar Jessica Moya, som jobbar på Lagena och som till nyligen satt i Handels förhandlingsdelegation.
– När det förra varslet löpte ut såg vi att de tog in lika många som fått gå som inhyrd personal. Vissa dagar är det 20 till 30 stycken som inhyrs, ibland även fler än antalet som sparkades. Vi har ingen arbetsbrist, säger Jessica vidare.
Kampen stöds av Handelsanställdas förbund, som kräver en ny lag som förbjuder företag som avskedar att anställa inhyrd personal.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge ger fullt stöd till lagerarbetarnas kamp. Striden visar hur svagt anställningsskyddet är. Bolagens avskedsraseri är ett medel för att försvaga facken. Mer än någonsin behövs demokratiska och kämpande fack.
– Att byta ut fast anställda mot inhyrda är ett sätt att undergräva LAS och få ner kollektivavtalen. De inhyrda kan pressas till att prestera mer, annars får de åka hem – de har inga rättighter, säger Mattias Kvickström, som har jobbat på Lagena i nio år och som sitter i förhandlings­delegationen.

– Vi föreslår att facken i Hanin­ge snarast arrangerar en gemensam marsch för jobben. I måndags kräv­de jag att kommunfullmäktige ska stödja Lagenaarbetarna, men fick inget stöd, säger Mattias Bernhards­son, en av RS:s ledamöter i Haninge kommunfullmäktige.
I onsdags (den 10 juni) demons-trerade Lagenaarbetarna återigen utanför Systembolagets huvudkontor.
Katja Raetz
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!