Stoppa deportationerna

2013-10-13 19:27:21
Förra veckan verkställdes den andra massdeportationen till Afghanistan på tre veckor, denna gång från Landvetter utanför Göteborg. Asylrörelsen och medlemmar ur Fanos blockerade polisen under tio timmar.

Det var på lördagen som Hadi Rasoo­li greps av polis i Karlstad. Han kom till Sverige 2003 och har sedan 2008 arbetat i Karlstad, med arbetstillstånd godkänt av Migrationsverket. Den andra av de tre afghanerna som utvisades och som Asylrörelsen hade kontakt med var Hamid Moussavi, som har levt i Sverige med sin fru och sina två barn. Hans familj har uppehållstillstånd, men Migrationsverket har avslagit hans asylsökan och därmed brutit mot bland annat barnkonventionen.
Redan på tisdag förmiddag fanns representanter på plats vid förvaret i Kållered för att ge Hadi juridisk rådgivning, eftersom han fram till dess förvägrats en juridisk företrädare. När förvarets personal plötsligt meddelade att man tillkallat ­gränspolisen vägrade asylaktivisten att lämna besöksrummet och blev brutalt övermannad av både polis och förvarsper­sonal, satt i en polisbuss och körd till Tuve, för att där bli avsläppt.

Tumultet köpte Asylrörelsen tillräckligt med tid för att stoppa det första försöket att köra flyktingarna från förvaret. Strax innan kl 13.00 hade ett trettiotal aktivister samlats och de två bilarna från Kriminalvården körde in på området bara för att strax därefter åka därifrån igen.
Därefter anlände en massiv polis­förstärkning. Åtminstone tio polisbussar, flera radiobilar och ett antal civilbilar anlände under eftermiddagen. Polisen förberedde avspärrning­ar hela vägen från entréerna till förvaret och ut till landsvägen utanför.
Tack vare direktkontakten med anhöriga till flyktingarna kunde Asylrörelsen komma i kontakt med ­Hadis tidigare jurist i Karlstad, som Migra­tionsverket nu inte lät arbeta vida­re med fallet, och via honom komma i kontakt med en jurist som vid 16-tiden kom ut till Sagåsen för att ­starta en inhibitionsprocess, för att på juri­disk väg stoppa utvisningen. Hon tog sig även an Hamids fall, som nekades den jurist han begärt.

Under tiden som inhibitionen skrevs och behandlades av Migrationsverket ökade spänningarna ut­anför förvaret.
Polisen meddelade att de hade spärrat av området och aktivisterna tvingades långsamt bort från byggnaden, för att stanna vid utfarten till landsvägen, där man upprättade en demonstrationskedja på andra sidan gatan.
Under två timmar stod aktivister­na, i väntan på svaren om inhibition, öga mot öga med polisen som blev alltmer närgången. Appeller riktades till de enskilda polismännen och man uppmanade dem till att vä­gra utföra uppdraget, att ta aktiv ställning mot utvisningarna. Flera av poliserna blev märkbart påverkade och när Hamids fru anlände med deras tre månader gamla dotter var det många av dem som skruvade på sig inför hennes gråt och desperata önskan om att få träffa sin man en sista gång.

Men rättigheter är ­underordnade resultat när det kommer till att verkställa utvisningar.
Hamid fick inte träffa sin fru och dotter. Innan svaret från Migrations­verket kom för Hadi och Hamid anlände Kriminalvården och polisen stärkte sina kedjor vid utfarten.
Deadline för svar passerades och strax innan kl 22.00  började saker ske snabbt. När bilarna med ­flyktingarna passerade ut och aktivisterna gjorde ett försök att inta vägen slog polisen till. Med knytnävarna tvingade man ner aktivisterna på marken och tillbaka upp på trottoaren. Flera aktivis­ter har rapporterat att kläder och mobiltelefoner gick sönder på grund av polisens angrepp.
– Det var som en urladdning från poliserna. När vi försökte skydda en afghansk man från att bli slagen av polisen blev flera av oss slagna. Jag själv fick en kraftig smäll på näsan så att det svartnade för ögonen, säger Denny Jovanovic från ­Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen.

Tisdagens deportation till Afghanistan var den andra på tre veckor, men inte den sista.
Under hösten och vintern kommer deportationerna till landet att fortsätta och Asylrörelsen jobbar nu över hela landet för att kunna mobilisera effektivt till nästa deportation.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!