Stoppa EU-elitens Lissabonfördrag

2008-11-12 18:09:47
Torsdag den 20 november tänker riksdagen rösta ja till EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget.

Socialdemokraterna under Mona Sahlin gör därmed gemensam sak med högerregeringen och Fredrik Reinfeldt.
Detta trots att ett 40-tal socialdemokratiska nejröster skulle vara tillräckligt för att tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet stoppa riksdagsbeslutet.

Ett ja i riksdagen kör över den starka opinionen mot fördraget på arbetsplatserna och inom fackföre­ningarna. LO-kongres- sen i juni beslutade att riksdagen åtminstone måste vänta till dess att regeringens utredning om EU och arbetsrätten presenteras i december. Ett svenskt ja kör också över Irlands starka nej i folkomröstningen i juni. Det enda land som haft en folkomröstning röstade nej. Enligt EU:s egna regler betyder nej i ett medlemsland att hela förslaget ska åka i papperskorgen.
Med ett ja fullföljer både socialdemokrater och moderater sin vanliga EU-linje – rösta ja för att tillfredsställa storföretagens önskningar.

EU har genom en rad beslut i EG-domstolen försvarat kapitalets fria rörlighet på bekostnad av fackliga rättigheter. I Sverige gäller det att domstolen gick emot Byggnads blockad när byggföretaget Laval anställde lettiska arbetare till lägre löner och sämre villkor än avtalet.
LO:s demonstration den 18 november är ett resultat av trycket underifrån att age­ra, särskilt från Byggnads. Men också inom många andra fack finns en stark opinion – LO-distrikten i Stockholm, Västra Götaland och Skåne säger också nej. Så sent som i september fanns också ett antal s-riksdagsledamöter på deras sida.
Men LO-ledningen har inte för avsikt att pressa socialdemokraterna och regeringen i frågan om Lissabonfördraget. LO-ordföranden Wanja Lund­by-Wedin är tydligt för ett ja. Där måste gräsrötter och fackliga medlemmar stå för trycket. LO-toppen har inte mandat att godkänna ett ja.
EU har aldrig stått på löntagarnas sida. Privatiseringar, militarisering och  attacker på fackliga rättigheter ingår i Lissabonfördraget.
Alternativet är inte nationalism, utan arbetar­nas Europa – demokratisk socialism som svar på nyliberalism och kapitalistisk kris.

Stoppa angreppen på löntagarna!

Slut upp i LO:s demonstration i Stockholm den 18 november, samling: kl 17.00 Mynttorget

För ett socialistiskt program mot krisen ▼

  • Bekämpa kapitalismens kris och öppna räkenskapsböckerna – låt direktörerna och spekulanterna falla utan fallskärm.
  • Facklig kamp och vetorätt mot nedläggningar, personalinskränkningar och omorganisationer.
  • Förstatliga bankerna, bilindustrin och andra storföretag under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.
  • Förkortad arbetstid i stället för varsel – 6-timmars arbetsdag utan lönesänkning.
  • Återställ a-kassan och sjukförsäkringen.
  • Försvara kollektivavtalen – nej till lönedumpning, Lavaldomen och Lissabonfördraget.
  • Rädda hyresrätten – stoppa hotet om marknadshyror och bygg bort bostadsbristen.
  • Stoppa privatiseringarna – offentliga miljardsatsningar på vård, skola, omsorg, byggande, klimatomställning och gratis kollektivtrafik.
  • Demokratisk plan för jobb, välfärd och omställning av samhället till en hållbar utveckling.
  • Demokratiska och kämpande fack – för ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!