Stoppa hotet om skolslakt

2007-03-21 14:02:48
Hoten mot skolan finns kvar. Enbart inom Vikingaskolans rektorsområde i Handen är 31 anställda varslade om ”övertalighet”. Förra veckan påstod högeralliansen att de, efter en uppgörelse med socialdemokraterna och vänsterpartiet, ”bara” ska skära ner 20 miljoner. Men även det kan innebära att 120 jobb försvinner. Protesterna växer nu bland föräldrarna.

Visserligen har högeralliansen i Haninge (m, fp, kd, c, mp) backat från det första förslaget om att skära bort 240 jobb efter att 400 elever, föräldrar och lärare demonstrerade utanför Barn- och utbildningsnämndens möte den 20 februari. Men hoten är fortfarande så stora att det innebär rena skolslakten i en kommun som redan satsar katastrofalt lite på barn och ungdom.

Minus 4 000 kr per elev

Politikerna har försökt mörka nedskärningarna och hur stora de är. Först försökte de ge bilden av att nedskärningarna berodde på ett ”räknefel”. Nu vill de att folk ska tro att de backar från nedskärningarna trots att de inte gör det!
Föräldrar på Vikingaskolan har fått följande information:
 • 4 000 kronor per elev skärs bort!
 • Klasserna på lågstadiet kommer att ha över 30 elever i lokaler gjorda för 15 elever.
Lärarfacken har påpekat att nedskärningarna för 2007 låter mindre hårda eftersom de genomförs i slutet av året. Men effekten blir att ännu fler lärare och skolpersonal varslas om övertalighet.

Mörkning och bluffar

– Bara massiva protester och kamp kan stoppa förslagen, men det är bråttom, säger Elevkampanjens ordförande Lina Thörnblom som också är kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Istället för full information till föräldrar, elever och personal har s och v gjort upp i hemliga förhandlingar med högeralliansen.
– S och v har inte deltagit i protesterna och vill ha fred i kommunfullmäktige. Därför har de gjort upp med de värsta nedskärarpartierna, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Uppgörelsen sägs ge ett ”räddningpaket” på 39 miljoner. Men exempelvis för Vikingaskolan innebär det bara att nedskärningarna minskar från 7,5 miljoner kronor till 6,6 miljoner.
En stor del av de extra pengarna kommer att gå till höjda hyror för skollokaler med 22,8 miljoner!
– Men skollokalerna ägs av kommunens eget bolag, Tornberget. Kommunen kan därför själv besluta om hyror. Nu får Tornberget miljoner eftersom högerpartierna tycker att skolan ”fått för mycket”, säger Mattias Bernhardsson.
Enligt uppgift har friskolorna fått en del av de nya pengarna.
För att rädda skolan krävs kamp, inte hemliga uppgörelser. Den enda effekten av rökridåerna är att alla berörda får ännu sämre information.
Rättvisepartiet Socialisterna står för:
 • Pappren på bordet! Full insyn för elever, personal och föräldrar.
 • Stoppa alla nedskärningarna. Rusta upp skola och förskola.
 • För ett nytt arbetarparti.
Per-Åke Westerlund

Planerna som elever, personal och föräldrar inte får se:

Nedskärningar 2007: 20 miljoner
Jobb bort: ca 120

Exemplet Vikingaskolan
Inom Vikingaskolans rektorsområde har 31 av 170 anställda varslats att de är ”övertaliga”, d v s måste sluta. Det motsvarar en neddragning på 6,6 miljoner.
Det betyder: • skolklasser på över 30 elever på lågstadiet. • skolsköterska och kurator får gå ner på halvtid. • bara en speciallärare kvar. • inköpsstopp.

Elever, föräldrar och personal måste kräva information om vilka nedskärningar som väntar andra skolor /rektorsområden.

Nedskärningshot som finns kvar:
 • Vuxenutbildningen: 5,5 miljoner skärs ner på Centrum Vux.
 • Hot om skolnedläggning
 • Öppna förskolor stängs: Familjecentralerna i Brandbergen och Jordbro hotas med stängning.
 • Inga nya förskoleavdelningar
 • Barnomsorgen: Förskolan ökar från 5,5 barn/anställd till 6,5 barn/anställd och fritidshemmen ökar från 22 barn/anställd till 28 barn/anställd. Vistelsetiden för barn till arbetssökande och föräldralediga begränsas till max 25 timmar i veckan.
 • Grundskolan: 4 000 kronor per elev ska skäras ner. Lärartätheten minskar från 8 lärare per 100 elever till 6 lärare per 100 elever.
Plan på skolmatsavgift stoppad!
Det enda besparingsförslaget i tjänsteutlåtande 22/07, kallat Arbetsmaterialet, som politikerna lovat att inte genomföra är avgifter på skolluncher på gymnasiet.
Formuleringarna i det nu kasserade förslaget är ändå skandallösa. Man räknade kallt med att 40 procent skulle sluta äta och föreslog ett ”kontrollsystem” för att hålla borta ”obehöriga snyltgäster” (fattiga barn).
Den massiva kampen som stoppade den förra skolmatsavgiften avskräcker nu högeralliansen från att försöka igen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!