Stoppa Israels krig mot Libanon

2006-08-09 15:59:17
Bara några dagar efter blodbadet i Qana meddelade Israels regering (1 augusti) att man trappar upp kriget mot Libanon. Samma dag och några timmar senare beslöt den israeliska regeringen att med full styrka återuppta flyganfallen mot södra Libanon.

Det upptrappade kriget innebär att israeliska soldater tränger allt längre in i Libanon. Det är frågan om en invasion.

Krig mot civila

I början av denna vecka hade minst 750 människor i Libanon, de flesta av dem civila, dödats sedan den israeliska offensiven inleddes.
”Det är något fundamentalt galet med ett krig som dödar fler barn än män under vapen”, sade FN:s nödhjälps-samordnare Jan Egeland för en vecka sedan i en kommentar till terrorkriget mot Libanons folk.
Hundratusentals människor befinner sig på flykt och stora delar av landets infrastruktur ligger i ruiner.
Terrorkriget har vidare skapat en miljökatastrof efter att israeliskt bombflyg i krigets inledningsskede angripit det oljedrivna elkraftverket i Jiyye 30 kilometer söder om Beirut. Sedan dess har delar av kraftverkets oljedepåer brunnit oavbrutet, medan minst 15 000 ton tjockolja har läckt ut i havet. Ytterligare 15 000 ton väntas spilla ut. Risken är överhängande att detta resulterar i den största oljekatastrofen i Medelhavet på länge.

Med Bushs stöd

Israels krig bedrivs med stöd av USA-imperialismen och är en del i Bushadministrationens strävan att nå total hegemoni i Mellanöstern.
Hizbollah ska krossas eftersom man står i vägen för det ”nya Mellanöstern” som Israel och USA vill skapa.
Hizbollah har genom kriget fått ett allt större stöd, vilket gör det än svårare för Israel att besegra rörelsen.
Hizbollahs motstånd och opinionen i Libanon mot kriget har överraskat Israel och imperialismen.
Istället för ett kort bombkrig, som skulle vara över efter en till två veckor, har strider pågått i mer än tre veckor. ”Det här är betydligt svårare än vi väntat oss. Att döma av vad vi sett hittills så är det här nog de bästa arabiska soldater vi någonsin ställts emot”, sade en för detta anställd i Israels underrättelsetjänst till Dagens Nyheter 27 juli.

Möter hårt motstånd

Hizbollah har dessutom en gång tidigare besegrat den israeliska armén och tvingat den att dra sig bort från Libanon. Det skedde år 2000.
Det är därför den isrealiska regeringen med sitt krig vill bana väg för en internationell styrka som ska fullgöra vad terrorbomber och fler marksoldater ännu inte lyckats göra – avväpna och fördriva Hizbollah bort från södra Libanon.
Hizbollahs politik är reaktionär och antisocialistisk. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) stödjer inte Hizbollahs politik och metoder. Men vi ger fullt stöd till Libanons arbetares och förtrycktas kamp för att driva bort de israeliska styrkorna.
Först efter blodbadet i Qana valde statsminister Göran Persson att kritisera Israels krig, men i samma mening påtalade han att var en ”israelvän” (läs en vän till den israeliska kapitalistklassens politiker och generaler).

Socialistiskt Mellanöstern

Vidare öppnade Persson för möjligheten att skicka svenska trupper till Libanon. Men dessa trupper som en del i en multinationell styrka har bara uppgiften att slutföra kriget.
RS säger nej till svenska trupper som en del i en imperialistisk militär aktion mot Libanon.
Israels krig måste stoppas och dess trupper omedelbart lämna Libanon.
Alternativet till krig, förtryck och barbari i Mellanöstern är att massorna förenas i en socialistisk kamp för att störta kapitalismen och bryta med imperialismen.
RS/Offensiv uppmanar alla medlemmar, sympatisörer och läsare att delta i de manifestaioner som nu genomförs mot Israels terrorkrig.

Per Olsson

Demonstrera mot kriget:
STOCKHOLM söndag 6 augusti. Samling kl 13.00 på Medborgarplatsen.
GÖTEBORG måndag 7 augusti. Samling 16.00 på Gustaf Adolfs Torg, avmarsch 17.00.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!