Stoppa kriget i Ghazni – inga fler utvisningar

2018-11-12 15:16:32


Ali Zardadi till vänster. Stoppa utvisningarna!

Idag samlas det till en antikrigsdemonstration kl 18 på Sergels torg i Stockholm mot det eskalerande kriget från talibanerna i Ghazni-provinsen i Afghanistan.

Ali Zardadi är en av initiativtagarna med stöd av nätverket Stoppa utvisningar av afghanska ungdomar. Zardadi har också bidragit med viktiga uppdateringar om läget de senaste dagarna och Offensiv hade turen att få en intervju.
I augusti intog talibanerna staden Ghazni och andra delar av provinsen. Efter hårda strider med minst 130 döda blev de tillbakapressade, men har haft kontroll över många vägar vilket har isolerat hela landsändar. Från och med den 6 november är det två tätbefolkade städer som attackeras väldigt hårt, Jaghori och Malistan.

– Det är mest på nätterna som talibanerna attackerar, som den här senaste natten. Folk är så rädda och många flyr. De har inte vapen eller någon träning i att använda vapen. De möter stora vältränade arméer på tusentals med moderna vapen som attackerar på natten.
– Jag är själv uppvuxen i en av byarna och är mycket orolig. Talibanernas mål är att införa sharialagar och stenhårt förtryck.
– I Kabul protesterar tusentals studenter med rötter i Ghazni-provinsen. De har satt sig utanför presidentpalatset, där satt de hela natten och vägrar gå därifrån förrän regeringen har lovat att skicka militär till Ghazni. De vill att ett sådant löfte uttalas framför TV-kameror, då politikerna har svikit dem så många gånger förut.
– Det är mest hazarer som utsätts för talibanernas attacker i Afghanistan, sedan tidigare i västra Kabul där bland annat över 48 elever dödades i en attack. Ghazni ligger i den del av landet där majoriteten är hazarer. Det har tidigare varit ett förhållandevis lugnt område, men detta har ändrats nu vilket svenska Migrationsverket inte tar någon hänsyn till (de flesta afghanska ungdomarna i Sverige är hazarer). Nyligen klassade Migrationsverket Ghazni som ett område det var tillräckligt säkert att utvisa till.
– Vi hazarer i Sverige är i en psykisk kris och är så besvikna på den svenska median att de inte tar upp mer om vad som händer. Vi gör allt vi kan; kontaktar media, demonstrerar och ordnar insamlingar till förnödenheter så som mat och kläder.

Offensiv stödjer fullt ut protesterna mot krigsutvecklingen och uppmanar fler organisationer och medier att agera. Utvecklingen stärker nödvändigheten i att kräva ett omedelbart stopp på utvisningarna och amnesti för alla asylsökande från Afghanistan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!