Stoppa kriget i Somalia

2007-02-07 13:00:12
En stor demonstration genomfördes i lördags i Stockholm mot USA:s och Etiopiens invasion av Somalia. Arrangörer var ett nätverk av somaliska föreningar samt Rättvisepartiet Socialisterna. Dryga 500 personer, de flesta somalier och många av dem tillresta från olika delar av Sverige, tågade tillsammans mot USA:s ambassad.

Vid demonstrationens planerade starttid var deltagarna fortfarande färre än antalet poliser, men allt eftersom strömmade demonstranterna till. Hela familjer kom för att protestera, med barnvagnar och småbarn med sig i tåget.
Många kom med inhyrda bussar från Rinkeby, Tensta och ett 60-tal ända från Linköping. I tåget fanns även personer från USA, Norge, England och Italien, som hade rest till Stockholm för att delta i en konferens för exilsomalier.

Fortsatta demonstrationer

Amina Said, en av arrangörerna, är mycket nöjd med demonstrationen.
– Det är den tredje demonstrationen vi haft, och vi kommer att fortsätta tills ockupanterna lämnar Somalia. För en gångs skull är vi somalier eniga, det är bara en liten minoritet som stödjer kriget.
De få som är för kriget påstår att det är enda sättet att undvika en islamistisk diktatur, men stödet till de islamiska domstolarna bygger inte på islamismen utan på att dessa är de enda som lyckats upprätta ordning.

Nej till ny diktatur

– Vanliga somalier kommer lika lite som andra folk att acceptera någon ny diktatur i religionens namn, fastslog Arne Johansson, som talade för Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv.
I flera tal drogs paralleller mellan den kolonialism som Somalia tidigare har utsatts för och USA:s imperialistiska agerande idag. Och, vilket påpekades både i talen och på plakaten, vem är det egentligen som är terrorist?
AnnaMaria Berggren Ericsson


Röster från demonstrationen

Leilo Hussein:
– Vi måste stoppa kriget. Man kan inte bara döda folk utan anledning. Det är mitt land!
– Sveriges regering gör en del mot kriget men ändå inte tillräckligt.

Abdul Maow, från USA:
– De här protesterna har stor betydelse. USA:s regering får information om alla protester via sina ambassader, så de vet att folk är emot dem. Vi har haft protester i USA också, med uppåt 3 000 deltagare.

Jama Ghedi, som har skrivit om kriget på Aftonbladet debatt:
– Jag är här för att protestera emot den militära ockupationen av Somalia, som är både olaglig och orättvis.
– Somalias folk har redan lidit länge av naturkatastrofer och inbördeskrig. Både Somalia och Etiopien är bland de fattigaste länderna i Afrika, ändå väljer Etiopien att lägga pengarna på krig istället för till exempel folkets hälsa.

Hanni Ali och Ayan Abdulle:
– Det är vårt land, man blir ledsen när man ser vad som händer på tv. Precis nu när allt blivit bra ska inte USA och Etiopien komma och blanda sig i. De islamiska domstolarna hade fått vägarna att fungera igen och öppnat en flygplats, men nu är allt förstört.
– Vad vill de egentligen? Gick de in bara för att döda folket? Det är inte rättvist!
AM Berggren Ericsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!