Stoppa kriget mot Gaza

2018-06-07 13:49:45


Det brutala våldet mot palestinierna och Gaza fortsätter – stoppa kriget nu!

Israels krig mot Gaza fortsätter. I skrivande stund är antalet döda 125 personer sedan den 30 mars där den senaste sköts ihjäl under måndagen när han försökte göra hål i stängslet. 

Samtidigt som befolkningen i Gazaremsan inte har gett upp och fortsätter att protestera kommer allt fler rapporter om hur allvarlig situationen är i Gazaremsan för de som tvingas bo där.
Under fredagens demonstrationer för rätten att få återvända sköts sjukvårdaren Razan Al-Najjar, 21 år, ihjäl när hon försökte hjälpa skadade demonstranter. En pressfotograf, MR, uppgav till Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Israel-Palestina, Ma’avak Sotzialisti/Harakat a-Nidal al-Ishtiraki, att hon sköts framför hans ögon.
MR berättar att när en ung palestinier hade skadats sprang Razans vårdgrupp fram för att hjälpa denne. Trots hennes vita uniform sköts hon genom bröstet av en krypskytt. Samma dag skadades ytterligare 40 palestinier. MR avslutar med att säga att dödandet av oskyldiga inte kommer att skrämma palestinierna till att sluta kämpa för grundläggande rättigheter.
Dagen efter, när Razan begravdes, deltog tusentals för att hedra henne och hennes liv. Mordet på henne har på nytt tänt en massiv ilska inte bara i Gaza, utan runt om i världen. Dock är det värt att nämna att samma dag som Razan sköts ihjäl hade FN:s säkerhetsråd möte där de beslutade att inte agera för att stoppa den israeliska statens massaker i Gaza.  

Sedan den 30 mars har 125 palestinier mördats och tiotusentals skadats – ingen av dessa är israeler. Tack vare att den internationella makt­eliten har ställt sig bakom den israeliska regimen har de kunnat fortsätta blodbadet. Den 26 maj tog sig fyra obeväpnade palestinier över gränsen in i det som regimen kallar för israelisk mark och satte upp ett tält med politiska budskap. Israels svar dagen därpå var att genomföra flyganfall i Gaza där två palestinier dödades. Det som sker i Gaza är ett regelrätt folkmord.
Syftet med det blodiga våldet är att dels skrämma den palestinska befolkningen från att protestera och kämpa, dels tysta ner den inhemska kritik som finns mot Netanyahu.
Samtidigt som kriget mot Gaza fortsätter har den israeliska staten fortsatt med nya bosättningar. Den 30 maj beslutades om 2 070 nya bosättningar i Västbanken. Detta kommer innebära att palestinierna än mer förlorar Västbanken som territorium och att det istället blir palestinska städer i ett israeliskt Västbanken. Risken är stor att det blir områden likt Gazaremsan.
En utredning gjord av Rädda Barnen har kommit fram till att 95 procent av Gazas barn (medianålder 14 år) lever med svår ångest, och många riskerar att få allvarliga och livslånga konsekvenser. Minst 68 procent av de tillfrågade barnen uppger att de har svårt att sova och 78 procent säger att det största skälet till deras rädsla är ljudet av stridsflygplan. Därtill ligger ungdomsarbetslösheten på 60 procent och hälften av Gazaremsans befolkning lever under fattigdomsgränsen.

FN har på nytt visat sig vara en återvändsgränd för palestinier. Däremot finns det en styrka i den internationella solidariteten som vuxit fram underifrån. Artisten Shakira, som planerade att uppträda i Israel i juni, har genom underhållningsbolaget Live Nation uppgett att hon inte kommer att uppträda. Det här är ett resultat av en internationell kampanj från gräsrötter där de har sett hennes roll som viktig med anledning av att hon är FN:s goodwill-ambassadör.
Om den internationella solidariteten skulle samordnas med organiserade protester, strejker och ockupationer i Palestina och Israel skulle resultaten kunna vara enorma.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!