Stoppa kriget!

2006-10-18 15:18:39
Den senaste veckan har visat det värsta våldet sedan krigshandlingar återupptogs på Sri Lanka i vintras.

97 dödades och över 100 skadades i måndags i ett bombdåd mot flottmatroser på permission. Förra onsdagen dödades 129 soldater i den lankesiska armén i strider mot de tamilska tigrarna.
Våldet har stegvis trappats upp sedan december ifjol, då vapenvilan som gällt sedan 2002 bröts. Formellt gäller ännu att fredsförhandlingar ska hållas med de norska medlarna i nästa vecka.
Grunden för kriget på Sri Lanka, som inleddes 1983, är den lankesiska statens diskriminering och förtryck av den tamilska minoriteten i de norra och östra delarna av östaten. Bakgrunden till detta är i sin tur kolonialismens och senare Västimperialismens utsugning av landet, där rasism och ”söndra och härska” var viktiga redskap.
Gerillaorganisationen Tamilska tigrarna växte fram på 1970-talet, med krav på en självständig stat. Samtidigt ökade de rasistiska och chauvinistiska organisationerna bland majoriteten, singaleserna, sina aktiviteter.
United Socialist Party, Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation på Sri Lanka, deltar i en ny ”Oberoende Folkkommission” som kräver stopp på kriget. USP:s ordförande Siritunga Jayasuriya leder kommissionen. Den kräver:
  • omedelbara nödleveranser till de norra delarna, där folk idag svälter,
  • återupptagna fredsförhandlingar,
  • respekt för den förföljda minoritetens rättigheter och
  • stopp för de dagliga kidnappningarna och morden på tamiler i huvudstaden Colombo.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!