Stoppa nazistsekten NMR

2016-10-26 12:16:52

foto: Offensiv
SMR attackerar en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013.

För en dryg månad sedan misshandlade medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR, tidigare Svenska motståndsrörelsen, SMR) en antifascist i Finland så brutalt att han senare dog av skadorna. Den 12 november tänker samma nazistgrupp marschera genom centrala Stockholm. 

NMR bildades under år 2016 efter att de olika nazistiska ”motståndsrörelserna” i Sverige, Finland, Norge och Danmark gick samman i en och samma organisation. Men denna nazistsekt uppstod under 1990-talet efter att medlemmar ur VAM (Vitt ariskt motstånd) hade avtjänat fängelsestraff och VAM samtidigt mer eller mindre hade upplösts. De som fortsatte bildade Nationell Ungdom som senare blev SMR. Sedan dess uppkomst har de varit inblandade i och ansvariga för en lång rad kriminella våldsdåd. 

År 1999 mördades den syndikalistiska aktivisten Björn Söderberg av personer med nära kopplingar till SMR på grund av att han hade avslöjat att Robert Vesterlund, som satt i styrelsen för en fackklubb i Handels, var nazist. Under 2000-talet har medlemmar i SMR blivit dömda för bland annat upprepade fall av hets mot folkgrupp, misshandel, mordförsök, olaga vapeninnehav, stöld och olaga tvång samt för mordbrand. De har attackerat invandrare, flyktingar, hbtq-aktivister, socialister och alla som inte delar deras hat.

I augusti 2008 misshandlades fyra medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna av SMR:are i samband med ett torgmöte i Brunnsparken i Göteborg. Detta besvarades av en stor antirasistisk mobilisering som mer eller mindre utrotade deras närvaro i staden fram till alldeles nyligen.

SMR-nazisterna är mest ökända för sin attack mot den fredliga antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp den 15 december 2013. Bara någon månad tidigare hade de marscherat i centrala Stockholm till stöd för det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning, vars medlemmar samma år hade mördat den antifascistiska hiphopartisten Pavlos Fyssas.

Demonstrationen i Kärrtorp, bestående av småbarnsföräldrar, äldre och andra antirasister, kom som ett svar på den ökade nazistiska närvaron i området, med nazistiskt klotter på Kärrtorps gymnasium, militärmarscher på Kärrtorps IP och flera överfall mot människor i området.

Efter en stund rusade 30-40 nazister mot demonstrationen med påkar och övriga tillhyggen samt slängde glasflaskor och stenar mot massan. Till slut jagades nazisterna iväg ut i skogen. Händelsen födde en enorm antirasistisk stämning runt om i hela landet. Hela 20 000 slöt upp i Kärrtorp veckan efter attacken och ytterligare 20 000 i resten av landet.

Tre ledande nazister i SMR dömdes för attacken, men fick extremt milda domar. Emil Hagberg, Stockholmschef för SMR, dömdes till blott åtta månaders fängelse. Joakim Blixt Eriksson, vice nästeschef för SMR i Stockholm och Peter Jusztin, gruppchef inom SMR, dömdes till 6 månader.

I kampen mot rasism och nazism går det inte att förlita sig på rättsväsendet, polisen eller staten. Bara arbetarklassens enhet kan svepa bort det nazistiska hotet för gott.

Nu planerar den nazistiska våldssekten Nordiska motståndsrörelsen att marschera i Stockholm den 12 november. Det nazistiska hotet måste stoppas.

Det är direkt felaktigt och farligt att hävda att nazisternas ”yttrandefrihet” och ”demonstrationsrätt” ska respekteras. När nazister ges utrymme inskränks allmänhetens demokratiska rättigheter och risken att bli utsatt för våldsdåd ökar. Nazisternas aktiviteter är helt förbundna med förberedelser till hot, misshandel och i flera fall mord. De vill upprätta en nazistisk terrorregim där alla andras demokratiska rättigheter är avskaffade.

I takt med regeringens och övriga etablissemangets rasistiska högersväng och den normalisering av det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna som pågår från andra partier och i media får såväl rasister som våldsamma nazister ett ökat självförtroende och trappar upp våldet.

Stora antirasistiska mobiliseringar har flera gånger pressat tillbaka nazisthotet och orsakat kriser för deras organisationer. Så var det för SMR efter Kärrtorp och nazistiska Svenskarnas Parti som lade ner efter att ha mött stort motstånd i valrörelsen 2014. I Stockholm har flera antirasistiska krafter samlats till en stor samling mot rasism och nazism den 12 november. Där ingår fackligt aktiva, Rött Forum, medlemmar i Vänsterpartiet, Rättvisepartiet Socialisterna och andra vänsterorganisationer, flyktingaktivister, Studenter mot Rasism och många fler. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!