Stoppa utförsäljningarna

2007-03-21 14:15:11




Högeralliansens bostadspolitik stavas så få hyresrätter som möjligt. Att utförsäljningen av allmännyttan är ett ideologiskt projekt märks på att det nästan uteslutande är de högerstyrda kommunerna som säljer bostäder.

I Stockholm håller det låga intresset för att ombilda i förorterna i sig, samtidigt som protesterna börjar spira. I Upplands Väsby har 1 500 namn samlats in med krav på folkomröstning i fråga om utförsäljning av kommunal egendom.
I Sundbyberg har ABF tillsammans med Hyresgästföreningen tagit initiativ till en proteströrelse mot att det nytillträdda högerstyret vill öppna upp för försäljning av det kommunala bostadsbolaget Förvaltarens dryga 9 000 lägenheter. Ett av målen är att samla in namnunderskrifter från de fem procent av invånarna som krävs för att resa frågan om folkomröstning.
– Alliansen har brutit 70-80 år av socialdemokratiskt styre och plötsligt är allting till salu, förklarar Janne Hanspers från Hyresgästföreningen. Det vi säger är att vi har synpunkter på att man säljer allt. Ska man göra så här stora inskränkningar borde det ske under debatt, för det ställer till problem. Det skapar en orörlighet på bostadsmarknaden som är osund.

Var tredje hyresrätt

Utförsäljningstrenden är densamma runt om i landet. Bland landets 20 största kommuner är det främst de högerstyrda som säljer ut allmännyttiga bostäder. Sammantaget rör det sig om var tredje hyresrätt. De sju kommuner bland de 20 som inte kommer att sälja ut några allmännyttiga lägenheter har en sak gemensamt: de har en annan färg än blå.
Hem och Hyra skriver: ”en sak är ändå klar: hyresrätten som upplåtelseform har aldrig varit så hotad som den är idag” (4 februari 2007). Trots det enorma systemskiftet är det relativt tyst i bostadsdebatten. Janne Hanspers påpekar att det är väldigt svårt att få högeralliansen i Stockholm att bemöta kritiken:
– Alliansen fattar beslut men är svåra att nå. De verkar köra på och sedan vilja ta debatten efteråt.
De senaste siffrorna i Hem och Hyra säger att av de 187 bostadsrättsföreningar i Stockholm som anmält intresse, ligger 149 i innerstaden; de motsvarar 5 000 av totalt 7 700 lägenheter. De resterande 38 föreningarna ligger i nästan alla fall i närförorter som Årsta och Gröndal.
I Upplands Väsby stannar inte utförsäljningen vid 7 000 hyresrätter, det gäller också det kommunala bostadsbolaget, hemtjänsten och 28 av kommunens 31 förskolor. Men intäkterna av försäljningen kommer inte gå till att bygga nytt.
– Det är svårt att få lönsamhet med nya hyreshus idag, säger Väsbypolitikern Jan Holmberg (m) till Dagens Nyheter 19 mars.
En del av förklaringen ligger säkert i att högerregeringens bostadspolitik omfattar sänkta subventioner för nybyggande.
Men på ett bakvänt sätt har de indragna subventionerna gett fler nybyggda lägenheter – förra året. 2006 påbörjades historiskt många nya bostäder i Stockholm, men varken SCB eller USK, Stockholms utrednings- och statistikkontor, kopplar det ökade byggandet till den enorma bostadsbristen. Istället tidigarelades många av de byggnationer som var planerade till i år för att man skulle få del av subventionen. 2007 spår man därför att antalet nybyggda lägenheter kommer att bli betydligt färre.
Samma trend syns i resten av landet. SCB bedömer att av de 12 556 fler lägenheter som byggdes i landet 2006 jämfört med 2005, byggdes 7 000 bara på grund av den indragna subventionen.

Ökad boendesegregation

Den etniska boendesegregationen har fortsatt att öka under 1990-talet, skriver SCB i en nypublicerad rapport. Den kan till stor del förklaras med invandrares socioekonomiska tillhörighet, det vill säga att de bor i sämre områden eftersom de är fattigare och saknar inflytelserika positioner i samhället.
Att Stockholm sålde 12 000 hyresrätter mellan 1998 och 2002 har inte haft någon som helst inverkan på segregationen, med andra ord. Ändå är segregationsfaktorn ett av högerns bärande argument när de ska försvara utförsäljningen av allmännyttan i förorterna. ”Man blir svensk av att äga sin bostad” brukar Stockholms borgarråd Kristina Axén Olin säga till journalisterna. Janne Hanspers förhåller sig, liksom SCB, kallsinnig till det argumentet:
– Jag sitter ju på kontoret ute i Rinkeby, och det vågar man inte säga när man kommer ut hit. Är det så häftigt i Rinkeby – flytta hit då!

Ulrika Waaranperä

Ett nätverk mot utförsäljningen av bostäder har bildats i Stockholm. Se www.nejtillombildning.se för kommande aktiviteter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!