Stoppa utvisningar & högerpolitik

2011-01-21 13:33:09
Den svenska statens brutala utvisningar av irakiska flyktingar möter allt starkare motstånd.
I nästan tre dygn lyckades aktivister förhindra transporten av flyktingar från Göteborg till Stockholm, en aktion som fått stor uppmärksamhet.

Kampen mot utvisningarna är en viktig del av kampen mot regeringens högerpolitik.
Utvisningsminister Tobias Billströms beslutsamhet att deportera flyktingar är en del av samma program som socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons attacker på sjuka, finansminister Anders Borgs nedskärningar för arbetslösa o s v. Det som behövs är gemensam kamp underifrån, mot alla försämringar och attacker.
Den svenska regeringen är en ivrig anhängare av EU:s murar mot flyktingar, inklusive militära styrkor vid gränserna. Parallellt tvingade Billström och utrikesminister Carl Bildt för tre år sedan fram ett ”avtal om återvändande” med den irakiska regeringen. Och Migrationsverket deklarerade att kriget i Irak var över.
Sedan dess, 2008, har 800 irakis­ka flyktingar tvångsutvisats – med hjälp av handbojor och hårdföra poliser. De utvisningshotade jagas först i sina hem och sätts i förvar (flyktingfängelse).

De som utvisas vittnar om hur de tvingas gömma sig vid ankomsten, då de ställs inför samma hot som gjorde att de tvingades fly.
Radioprogrammet Konlikt rapporterade den 8 januari att både Iraks migrationsminister Dendar Najman och landets ambassadör i Sverige, Hussain al-Ameri, är helt emot tvångsutvisningarna.
”Det saknas jobb, bostäder, skolor och trots att våldet relativt sett har minskat är det fortfarande väldigt osäkert i stora delar av landet”, sa ambassadören.
De som blir interna flyktingar i Irak hamnar i läger utan sjukvård, skolor eller förnödenheter.
Sedan tidigare har även FN:s flyktingorgan UNHCR, Amnesty International med flera sagt att utvisningar till Irak under tvång måste upphöra.
Tobias Billström vägrar som väntat att lyssna. Sverige försöker mer energiskt än andra länder i Europa utvisa så många man kan innan Europadomstolen sätter stopp.
Domstolen beslutar om stopp för utvisningar för dem som överklagar, men har idag 20 000 ärenden på kö, vilket tar tid.

”Tittar man se­dan på situationen när männi- skor kommer tillbaka till Irak så ta- lar vi om fria iraki­ska medborgare i ett fritt land som för andra gången nu har hållit ett fritt val”, är Billströms verklighetsfrämmande beskrivning.
Samtidigt som detta skrivs, den 18 januari, kommer nyheten om ett nytt bombdåd med 45 döda i Bagdad. Att särskilt kristna, etniska minoriteter, ensamstående kvinnor och hbt-personer är utsatta för förföljelse är välkänt.
Bland de utvisade finns de som har småbarn i Sverige, men ingen familj i Irak.
Regeringen säger att Migrationsverket är oberoende, men har precis samma syn som verket. Det handlar om att säga nej till asyl och uppehållstillstånd, tvångsutvisa dem som fått nej och om det inte går utnyttjas de som papperlös arbetskraft.

Det som behövs är en ny masskam-panj för amnesti, för irakier och andra flyktingar. Att ta strid mot den omän­skliga flyktingpolitiken och mot rasism är en viktig del av kampen mot regeringens högerpolitik.
Det behövs ett arbetarparti som enar alla som drabbas till gemensam kamp.
Rättvisepartiet Socialisterna står för:
  • Stoppa utvisningarna till Irak omedelbart. Amnesti för gömda flykting­ar.
  • Kamp mot hela högerpolitiken – för upprustning av välfärden istället för nedskärningar, för ett slut på attackerna mot sjuka, arbetslösa, pensionärer, arbetande och flyktingar.
  • För ett nytt arbetarparti med ett socialistiskt program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!