Stoppa utvisningar till Kabul

2008-02-13 13:28:57
Migrationsverket har med hjälp av polis samlat in ett antal unga afghanska män som fått avslag på sina asylansökningar och satt dem i förvar, bland annat i Kållered, i väntan på avvisning.

Migrationsverket hävdar att flyktingarnas hemstäder kommer att kontrolleras först för att kunna fastställa om de kan skickas tillbaka dit, annars ska de skickas till huvudstaden Kabul som Migrationsverket anser vara ett säkert ställe för en afghansk flykting att skickas tillbaka till.

Attentaten ökar

Man hävdar också att det bara råder en väpnad konflikt i 6 av landets 34 provinser, men enligt Afghanistans inrikesminister har antalet attacker och självmordsattentat ökat markant den senaste tiden i de större städerna, inklusive Kabul.
År 2007 dog nästan 7 000 människor på grund av väpnat våld i landet och rapporter om en våldsam utveckling finns från nästan samtliga provinser.
De flyktingar som skickas till Kabul tvingas förr eller senare tillbaka till sina hemtrakter, så sanningen är att Kabul inte alls är någon slags fristad där det är säkert att bo.

Brist på allt

Möjligheten för en avvisad flykting att klara sig ekonomiskt i staden är nästan obefintlig. Rättssäkerheten är mycket låg och bostadsbristen enorm. Det råder brist på det mesta; mat, vatten, arbete och säkerhet.
Migrationsverkets ord står mot Afghanistankommitténs och andra biståndsorganisationers, som bestämt hävdar att inga flyktingar bör utvisas till landet.
Idag befinner sig 450 afghanska flyktingar i Sverige som ska utvisas. Vissa av dem har sedan länge bott här, kan språket och går i skolan. En stor del av dem är unga pojkar, vilket är precis den målgrupp som rekryteras till miliserna i Afghanistan, och som kan komma att bli tvingade till att genomföra kidnappningar och självmordsattentat.
Den 4 augusti 2007 hungerstrejkade 15 afghanska flyktingar och efter tre dagar fick hälften av dem föras till sjukhus. Strejken gav dem ett kort uppskov och ett möte med Migrationsverket, men det är uppenbart att verket bara är ute efter att avvärja ett ökat stöd till flyktingarna.

Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!