Stoppa utvisningarna – nu

2018-10-17 11:38:21

foto: DVIDSHUB / Flickr CC
Situationen i Afghanistan blir bara värre, men ändå fortsätter utvisningarna dit.

Situationen är ohållbar för de många barn och unga som utvisas eller ”frivilligt” återvänder till krigets Afghanistan, larmar Rädda Barnen inför EU-ledarnas nya toppmöte om flyktingpolitiken på torsdag.

Många av de som återvänder har aldrig bott i Afghanistan.
– När jag återvände till Afghanistan började mina olyckliga dagar. 20 minuter efter min ankomst till Kabul exploderade en bomb. Senare följde sex explosioner och en jordbävning. Jag kände ingen i Kabul. Allting är svårt i Afghanistan, vittnar en av de som utvisats från EU-landet Österrike.
Våldet i Afghanistan skördar allt fler offer och säkerhetsläget har stadigt försämrats. Under årets första nio månader dödades och sårades nästan lika många civila som under hela 2017, varav de flesta föll offer för olika terrordåd. Men även USA:s och Trumps upptrappade bombkrig skördar allt fler offer. USA-bomberna har redan dödat och sårat fler civila än under hela förra året.
Trots det fortsätter EU-länderna och Norge att tvångsutvisa unga och barn till Afghanistan. 

Efter 17 år av krig, USA:s längsta och kostsammaste, och terror har Afghanistan blivit världens näst farligaste land att vistas i och allt fler lever i extrem fattigdom. Mer än hälften av befolkningen tvingas leva på mindre än en dollar (ca 9 kronor) per dag.
Talibanerna kontrollerar nu en allt större del av landets yta och uppskattas ha 75 000 stridande i sina led, mot 25 000 för några år sedan. Även IS har under senare år etablerat sig i landet och dess terror drabbar allt fler fattiga och oskyldiga, särskilt från den hazariska minoriteten.
Terrorn riktas i allt högre grad mot städernas befolkning och under senare tid har även allt fler skolor attackerats.
Ingen går säker i Afghanistan. I år har exempelvis fler journalister dödats i Afghanistan än i något annat land i världen. 

”Stater i Europa återsänder tusentals barn och unga till Afghanistan utan att garantera deras säkerhet. Barn och unga återvänder till ett liv i isolering på grund av säkerhetssituationen, de utsätts för rekryteringsförsök till väpnade grupper och till att begå våldshandlingar. Majoriteten planerar att fly igen”, skriver Rädda Barnen i sin rapport som belyser ”återvändandeprocessen” de senaste fem åren i europeiska länder; Norge, Sverige och Tyskland. Efter flera intervjuer och vittnesmål från unga som har återvänt till Afghanistan dras följande huvudsakliga slutsatser:
Närmare tre fjärdedelar av de barn och unga som har intervjuats framhåller att de inte har känt sig trygga under återvändandeprocessen. Mer än hälften rapporterade olika former av tvång eller våld, även bland barn och unga som uppgett att de återvänt frivilligt.
• Nästan en av fem angav att de efter återvändandet hade blivit utsatta för försök till tvångsrekryteringar till olika väpnade grupper.
• Ungefär hälften anlände till Afghanistan ensamma eller i sällskap enbart av polis.
• Enbart tre ensamkommande fick en specifik återintegreringsplan.
• Tre fjärdedelar överväger att migrera på nytt.
• Medan 45 av 53 gick i skola i Europa, gjorde bara 16 det efter återvändandet till Afghanistan.

– Europa upphör att skydda och stötta mycket utsatta barn och unga i princip så fort de sätter sin fot på afghansk mark. De lämnas i en mycket farlig miljö med ett minimalt stöd, sa Ola Mattsson, Rädda Barnens Sverigechef, när rapporten publicerades i tisdags.

RS och Offensiv säger:
Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar.
Skola och bostad åt alla; låt ensamkommande stanna i sina kommuner även efter 18-årsdagen – mer resurser till kommunerna.
Stoppa förnedrande ålders­kontroller och åldersuppskrivningar.
Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.
Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa. Återinför asylrätten för alla som flyr från krig och förtryck – låt storföretag och skatteflyktingar betala.
Riv Fort Europas murar.
Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor. Jobb, välfärd och bostad åt alla – låt superrika, storbolag och banker betala.
Global kamp mot krig och terror samt imperialismens militarism och plundring.
För en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!