Stoppa utvisningarna till våldets Afghanistan

2017-08-19 10:36:26
Rekordmånga civila har dött i Afghanistan det senaste halvåret enligt en ny FN-rapport. Sedan januari har närmare 1 700 civila dödats och 3 600 skadats i Afghanistan, men Sverige väljer ändå att utvisa människor dit. En femtedel av dem som har dödats dog i huvudstaden Kabul, som EU och den svenska regeringen anser vara “en relativt säker plats”.

Antalet civila dödsfall till följd av kriget i Afghanistan under årets första sex månader var 1 662, en ökning med två procent jämfört med samma period förra året. 436 av de dödade och 1 141 av de skadade är barn. Många människor lever i konstant rädsla för sina liv, och många är både fysiskt och psykiskt skadade. Afghanistan är en mycket farlig krigszon, men S-MP-regeringen vägrar att stoppa utvisningarna av afghanska flyktingar.
Afghanistans regerings två flyktingministrar vädjar till alla europeiska ambassader att stoppa utvisningarna till landet då det är så farligt. Men migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att det inte förändrar något, utan att ansvaret för beslut om vem som ska utvisas eller inte ligger hos Migrationsverket och Polisen. Hittills har 44 personer utvisats från Sverige till Afghanistan sedan oktober.

Morgan Johansson menar också att det är upp till Migrationsverket och domstol att avgöra varje enskilt flyktingfall, och att om regeringen skulle stoppa utvisningarna helt skulle det bli ”ministerstyre”. I många andra frågor är det just ministerstyre som gäller, men det är tydligen inte okej när det handlar om människors överlevnad. Under våren och sommaren har säkerheten för civilpersoner i Afghanistan försämrats.
Våldet och attackerna står dels terrorgrupper som IS och talibanerna för, dels utländska trupper och dels den egna regeringens miliser. Civila har ständigt hamnat i korselden, vilket tusentals döda vittnar om.
Den 31 maj skedde den dödligaste attacken i Kabul sedan år 2001, där en bomb dödade över 90 människor och skadade 500. Samma dag landade ett flyg från Sverige i Kabul med tvångsutvisade flyktingar. Det är terror och död som Sverige utvisar människor till. Under förra året avslog Migrationsverket 4 152 asylansökningar av afghanska flyktingar, och fram till maj i år avslogs 1 825 ansökningar.

Utvisningarna till Afghanistan måste omedelbart stoppas. Att tvångsutvisa flyktingar till Afghanistan kan mycket väl vara en dödsdom som Sveriges regering och Migrationsverket gör sig skyldiga till. Det krävs ett stopp på utvisningarna och asyl åt alla afghanska flyktingar som befinner sig i Sverige och som flyr hit.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar. 
  • Återinför asylrätten. Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller samt förnedrande ålderskontroller. 
  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp EU:s avtal och samarbete med Libyen, Turkiet och Afghanistan. 
  • Avskaffa Dublinförordningen.
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna – låt storföretag, banker och rika betala.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!