Stoppa utvisningen av Laziz och hans familj

2013-10-29 19:57:39


Laziz Sharifov 2010

Laziz Sharifov och hans familj kommer från Kazakstan och tillhör minoriteten uzbeker som utgör två procent av befolkningen i Kazakstan. Den uzbekiska folkgruppen utsätts ofta för trakasserier, hot och våld. Laziz och en av hans bröder har själva misshandlats. Han har vänner och grannar som har dödats. 

En av hans vänner sköts i skolan. Om han utvisas löper han också risk att bli misshandlad just på grund av att han flytt landet.
I måndags hölls en demonstration utanför Migrationsverket för att Laziz ska släppas ur förvaret i Flen och för att han, hans mamma och hans två bröder ska få stanna. Drygt 70 personer slöt upp.
Det var flera som talade. Vänner, lärare, boxare, klasskamrater. Det var både ilska och kärlek i talen och flera hade svårt att hålla tårarna borta.
– Hur mycket är ett liv värt? Hur kan de legitimera detta om inte bara för att Laziz är från ett annat land? Och vad är det om inte rasism? frågade Enzo Costa från Studenter mot Rasism.

– Laziz vill hälsa att han är så enormt tacksam att det är så många som bryr sig om honom, att det så många som gör så mycket för honom, för att han ska få stanna. Både jag och Laziz och alla är tacksamma för att ni är här och kämpar för honom, sa Christoffer Hermansson från Laziz klass på Fredrika Bremer-gymnasiet.
Tusentals fortsätter att engagera sig för Laziz. 
Nästan 5 200 personer har gått med i facebookgruppen till stöd för honom och listor med drygt 2 500 namn för att han och hans familj ska få stanna lämnades in till Migrationsverket förra veckan.

Lina Rigney Thörnblom

Laziz Sharifov – tvångsutvisas på onsdag?

I skrivande stund, tisdagen den 29 oktober, har information kommit om att Laziz ska utvisas från Sverige imorgon, onsdagen den 30 oktober. 

Då detta nummer av Offensiv kommer ut i brevlådorna (torsdag 31 oktober) finns det en risk för att Laziz har utvisats till Kazakstan. Utvisningsförsöket kommer att ske på onsdagen och vi vet med säkerhet ännu inte veta om utvisningsförsöket lyckas, eller om det går att stoppa. 

Laziz är 18 år gammal. Han har bott i Sverige i sex år, studerar sista året på gymnasiet och är en kandidat för att representera Sverige i OS i boxning år 2016. 
Han riskerar mycket om han måste lämna sitt hem och tvingas tillbaka till landet han föddes i. 
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv fördömer Migrationsverkets utvisningsbeslut och kräver att Laziz och hans familj ska beviljas permanent uppehållstillstånd. 

För mer information om Laziz och hans familjs situation, besök vår hemsida www.socialisterna.org, där uppdateringar om fallet kommer att publiceras. 

Kazakstan – en diktatur

Så sent som den 8 oktober skrev Amnesty International till Kazakstans president Nazarbajev och krävde ett stopp på användande av tortyr.
”Respekten för de mänskliga rättigheterna har allvarligt försämrats i Kazakstan efter 2011” skrev Human Right Watch i sin senaste årsrapport om läget i landet.
Ständigt fängslas människorättsaktivister och oppositionella i Kazakstan.
I december i fjol dömdes människorättsaktivisten Vadim Kuramshin till 12-års fängelse. Den 16 december 2011 dödades kanske så många som 70 oljearbetare som deltog i fredlig demonstration mot att de avskedats.
Halvstatliga Telia Sonera, med svenska regeringens goda minne hjälper diktaturen i Kazakstan att kartlägga och motarbeta regimmotståndare. Utvisningar till Kazakstan är ett annat utslag av diktaturkrameri. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!