Stoppa våldet – rusta upp förorterna

2011-06-15 19:11:58


Istället för rop på fler poliser krävs förebyggande åtgärder mot våldet.

Onsdagen den 8 juni deltog 60 personer i Rättvisepartiet Socialisternas manifestation på Hammarkulletorget i Göteborg mot våld, droger och kriminalitet och med krav på upprustning av förorten.

Manifestationen sammankallades efter att tre personer, varav en medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, veckan innan attackerats av en drogpåverkad man.

Johannes Lundberg, en av de tre som attackerats, var första talare.
– Som boende i Hammarkullen har vi ett ansvar. Vi kan inte förlita oss på några andra än oss själva. Vi är de som måste säga ifrån när det offentliga rummet ockuperas av kriminella eller odemokratiska element. Vi kan in­te heller lita på polisen, när vi ringde dem i helgen lade de på luren. Om attacken hade skett i Hovås, Askim eller Örgryte hade de som ringde larmcentralen knappast mötts av att de lagt på luren, sa Johannes och fortsatte:
– Men vi pekar också på ro­ten till problemet, politikernas attacker på vårt område, ständi­ga nedskärningar, arbetslöshet och bostadsbrist och den frus­tration detta skapar bland unga.
Mellan talen ropades talkörer som ”Kamp mot droger och kriminalitet – ger vi dem makten har vi ingen frihet” och ”Upp med handen ned med foten – stoppa våldet i förorten”.

När de etablerade partierna ta­lar om ungdomsvåld eller kriminalitet ropar de på fler poliser. I stället krävs förebyggande insatser. Därför reser RS kraven:  Rusta upp förorten, fler anställda i skola och mer pengar till ungas fritid.
På manifestationen deltog även enskilda medlemmar i Somaliska föräldraföreningen, SSU Angered, Frente Amplio Göteborg, Hekmatisterna, Misstro oss inte och Komala.

RS Hammarkullen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!